Nieuws

PwC zwakt diversiteitsdoelstellingen in VS af na verzet

PwC zwakt enkele diversiteitsdoelstellingen in de VS af en stelt bepaalde studiebeurzen weer open voor alle studenten. De organisatie reageert daarmee op druk van rechtse activisten en een uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof tegen positieve discriminatie.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. PwC heeft in de VS zo'n 46.000 medewerkers en hanteerde naar eigen zeggen een strikt beleid op het gebied van diversiteit en inclusiviteit, om het personeelsbestand meer een afspiegeling van de samenleving te laten zijn.

Medio 2023 bleek uit een rapportage dat 55 procent van de PwC-medewerkers in de VS wit is, 22 procent Aziatisch, zeven procent zwart en negen procent Spaans/Latino. Aan de Amerikaanse universiteiten is gemiddeld 35 procent van de studenten zwart of Spaans/Latino.

Maar in juni 2023 oordeelde het Supreme Court (hooggerechtshof) in de VS tegen het meewegen van etniciteit bij de werving van sollicitanten. Enkele initiatieven van PwC om de diversiteit van de organisatie te bevorderen, zoals een stageprogramma voor studenten, gaan daardoor in de ijskast.

Actiegroep

PwC werd vorig jaar ook doelwit van de actiegroep America First Legal, die wordt aangevoerd door een voormalig beleidsadviseur van oud-president Donald Trump. De actiegroep liet de Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission onderzoek doen naar de stage- en beursprogramma's van PwC en ook naar de doelstellingen van leveranciers van het accountantskantoor.

America First Legal stelt dat sommige inspanningen van bedrijven, zoals PwC, op het gebied van diversiteit de kansen voor witte werknemers beperken en daarmee mogelijk niet legaal zijn.

PwC stelt in een reactie naar de FT dat de ambitie om "de meest diverse en dynamische groep professionals aan te trekken" niet is veranderd. De organisatie heeft in enkele uitingen wel taalkundige wijzigingen aangebracht en statistieken verwijderd waarin het diversiteitsbeleid werd aangeduid als "op koers" of "achterop".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.