Nieuws

'Bedrijven bezorgd om versobering innovatieaftrek'

Driekwart van de belastingkorting vanuit de Innovatiebox belandt bij grote bedrijven als ASML en Booking. Een poging om de regeling te versoberen mislukte eerder, maar nu lijkt er een politieke meerderheid voor te zijn. Bedrijven vinden versobering een slecht idee.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Momenteel kunnen via de Innovatiebox winsten die komen uit innovaties tegen een lager tarief van 9 procent belast worden. Critici menen dat momenteel vooral grote bedrijven profiteren van de regeling, terwijl zij al flinke winsten draaien.

Laurens Dassen van de politieke partij Volt meent dat start-ups en scale-ups nauwelijks van de regeling profiteren. Hij meent dat er beter ingezet kan worden op regionale ontwikkelingsmaatschappijen, het Deeptechfonds of innovatiefondsen op Europees niveau. Zijn partij deed een voorstel om het tarief naar 12 procent te verhogen, maar dat kwam niet door de Kamer. Sinds de verkiezingen lijkt er echter een meerderheid te zijn voor zijn versobering.

Vestigingsklimaat

ASML is tegen en zegt tegen het FD dat Nederland een "streep zet door het Nederlandse vestigingsklimaat" als de regeling wordt versoberd. Nederland zou dan ten opzichte van andere landen zijn concurrentiepositie verliezen, onder meer ook door recente wijzigingen in de belastingvoordelen voor kennismigranten en het inkopen van eigen aandelen.

Henk Volberda, hoogleraar Strategie en Innovatie aan de UvA, vindt het ook een slecht idee en benadrukt het belang van voorspelbaarheid voor bedrijven. Daarnaast wijst hij erop dat de genoemde bedrijven veel vennootschapsbelasting betalen, en dat kleinere bedrijven andere innovatieregelingen zoals de WBSO goed weten te vinden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.