Nieuws

Inflatie in januari opgelopen tot 3,2 procent

Het dagelijks leven is in januari 3,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. In december was de inflatie nog 1,2 procent. De toename kwam vooral doordat in januari de invloed van de prijsontwikkeling van energie op de inflatie afnam.

De raming is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In januari was sprake van een veel minder scherpe daling van de energieprijzen dan in december. Zo werden energie en brandstoffen in de laatste maand van 2023 samen gemiddeld bijna een kwart goedkoper dan een jaar eerder. In januari werden energie en brandstoffen slechts ruim 2 procent goedkoper. Exclusief energie bedroeg de inflatie in januari 3,5 procent. In december was dat 3,4 procent.

Inflatie

De prijzen van energie, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming, hadden geruime tijd een grote invloed op de inflatie. Zo namen de energieprijzen in 2022 toe door de oorlog in Oekraïne en liep de inflatie hoog op. Vanaf januari 2023 zorgde onder meer het prijsplafond voor lagere energieprijzen en viel de inflatie mede daardoor in 2023 juist lager uit. Doordat de invoering van het prijsplafond in januari precies een jaar geleden was, nam in januari 2024 de invloed van de energieprijzen op de inflatie af.

Dranken en tabak

De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak gingen in januari met ruim 4 procent omhoog. In december was deze stijging nog ruim 5 procent. Diensten waren 4,8 procent duurder dan een jaar eerder.

Volgens de Europese meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, stegen de prijzen in januari met 3,1 procent op jaarbasis. In december was dat 1 procent. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning. Later op de dag wordt het inflatiecijfer voor de hele eurozone bekendgemaakt.

Een overgrote meerderheid ziet hun lasten dit jaar opnieuw stijgen, reageert CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Te veel werkenden zitten in de knel en kunnen hun dagelijkse boodschappen nauwelijks betalen."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.