Nieuws

OESO ziet inflatie in meeste landen rapper dalen dan verwacht

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorziet dat de wereldwijde inflatie in de meeste economieën sneller afneemt dan eerder werd verwacht. Wel dringt de economische denktank uit Parijs er bij centrale bankiers op aan om de strijd tegen inflatie niet te laten verslappen. Het is nog te vroeg om te zeggen of de scherpe renteverhogingen van afgelopen jaar de opwaartse prijsdruk voldoende hebben ingedamd.

De OESO wijst erop dat de deflatie, ofwel negatieve inflatie, in China zich verdiept en dat de inflatie in de Verenigde Staten een neerwaartse trend vertoont. In Brazilië neemt de inflatie echter minder hard af dan aan het begin van het jaar werd voorspeld, terwijl in Japan loonstijgingen aanhouden. Dat kan resulteren in nieuwe prijsstijgingen.

China

Vorige week werd bekend dat het dagelijks leven in China in januari 0,8 procent goedkoper is geworden dan een jaar geleden. De consumentenprijzen lieten daarmee de sterkste daling zien sinds 2009. Het inflatiecijfer van onder de 0 procent wijst erop dat de op een na grootste economie ter wereld moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

Rente

Door een reeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) is de inflatie nu veel minder hoog dan tijdens de piek in 2022. Mogelijk gaat de rente dit jaar weer naar beneden, maar de centrale bank is voorzichtig met aangeven wanneer dit precies kan. De beleidsbepalers willen eerst meer bewijs zien dat de inflatie naar het doel van 2 procent gaat.

Fabio Panetta, directielid van de ECB, zei zaterdag juist dat er binnenkort begonnen moet worden met het verlagen van de rente. "De macro-economische omstandigheden wijzen erop dat de desinflatie zich in een vergevorderd stadium bevindt. De vooruitgang richting de doelstelling van 2 procent blijft snel gaan", zei hij tijdens een evenement in het Italiaanse Genua. "De tijd voor het omkeren van de monetaire beleidskoers nadert snel", vervolgde Panetta.

Veel economen en beleggers denken dat de rente vanaf april teruggeschroefd gaat worden. Dit hangt echter wel af van hoe de inflatie zich verder ontwikkelt. Die is de afgelopen maanden hard gedaald, maar naar verwachting wordt pas volgend jaar de ECB-doelstelling van 2 procent gehaald.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.