Nieuws

Afname inflatie tot 2,8 procent

Het dagelijks leven is in februari 2,8 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. In januari liep de inflatie nog op 3,2 procent. Een kleinere stijging van de prijzen van voeding zorgde voor een daling van de inflatie in februari.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. Voedingsmiddelen waren in februari 0,3 procent duurder dan een jaar eerder. In januari waren de prijzen 2,1 procent hoger dan vorig jaar. De kleinere prijsstijging komt vooral door de prijsontwikkelingen van brood- en graanproducten, groenten en vlees.

Woonproducten

De prijzen van woonproducten zoals meubelen en huishoudelijke artikelen daalden sterker dan een maand eerder en hadden ook een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Prijzen van deze productgroep waren in februari gemiddeld 2,7 procent lager dan vorig jaar. In januari was de prijsdaling op jaarbasis 0,5 procent. De grotere prijsdaling van deze productgroep komt met name door de lagere prijzen van meubelen voor in het huis en niet-elektrische keukenartikelen zoals pannen.

Motorbrandstoffen

Motorbrandstoffen werden vorige maand juist duurder en stuwden de inflatie. In februari waren motorbrandstoffen 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari waren de prijzen 4,3 procent hoger dan een jaar eerder. Een liter Euro 95 kostte gemiddeld 1,97 euro in februari, in januari was dat 1,91 euro. De prijs van een liter diesel nam toe van 1,74 euro in januari naar 1,81 euro in februari.

Volgens de Europese meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, stegen de prijzen in februari met 2,7 procent op jaarbasis. In januari was dat 3,1 procent. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning. De inflatie in de eurozone nam af van 2,8 procent in januari naar 2,6 procent in februari.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.