Nieuws

Europese Commissie start eerste DMA-zaken tegen techreuzen

De Europese Commissie heeft de eerste zaken tegen techreuzen Alphabet, Meta en Apple aangekondigd, in het kader van de nieuwe Digital Markets Act (DMA).

De wet waaronder de nieuwe onderzoeken zijn gestart is sinds een paar weken van kracht en heeft als doel om consumenten beter te beschermen en concurrentie te stimuleren. De DMA merkt Alphabet, Apple, Amazon, Meta, Microsoft en TikTok-moeder ByteDance aan als 'poortwachters', omdat zij een belangrijke rol spelen bij de toegang tot digitale diensten.

De DMA werd in september 2023 ingevoerd en gaf de bedrijven zes maanden de tijd om hun diensten zo in te richten dat zij aan eisen van de nieuwe wet voldoen. Boetes voor overtredingen kunnen oplopen tot tien procent van de jaaromzet van de bedrijven.

Deadline

De deadline van 7 maart 2024 is inmiddels voorbij en Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft nu vijf verschillende non-compliance onderzoeken gestart naar Alphabet, Meta en Apple.

Google zou nog steeds eigen diensten voorrang geven in zijn zoekmachine en ondernemers ook dwars zitten bij het aanbieden van alternatieve betaalmethodes of abonnementsvormen buiten de Google Play store. Vestager beschuldigt Apple van ongeveer dezelfde overtredingen, evenals het beperken van softwarekeuze op Apple-apparaten. Meta wordt onderzocht in verband met een melding die gebruikers onlangs voorgeschoteld kregen, waarbij zij konden kiezen om een bedrag aan Meta te betalen, of gratis hun gegevens te delen.

Compliance-dag

"7 maart was compliance-dag", aldus Vestager. "Wij hebben de compliance-rapporten van de poortwachters geanalyseerd die wij op 7 maart hebben ontvangen. We hebben openbare workshops georganiseerd voor poortwachters om hun compliance-oplossingen te presenteren. Stakeholders hebben feedback gegeven op de aangeboden compliance-oplossingen. Hun feedback leert ons dat bepaalde compliancemaatregelen hun doelstellingen niet bereiken en niet aan de verwachtingen voldoen."

Vestager zegt de onderzoeken binnen twaalf maanden te willen afronden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.