Nieuws

Financiën: dividendbeperking kan banken weerbaarder maken

Hogere verplichte kapitaalbuffers en mogelijke beperkingen op dividenduitkeringen en aandeleninkopen kunnen de weerbaarheid van banken bij een nieuwe crisis vergroten. Dat schrijven ambtenaren van het ministerie van Financiën in een rapport dat demissionair minister Steven van Weyenberg naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zijn voorganger Sigrid Kaag zette ambtenaren aan het werk om beleidsopties in kaart te brengen naar aanleiding van de onrust die vorig jaar ontstond nadat twee kleine Amerikaanse banken, maar ook de Zwitserse bancaire reus Credit Suisse in problemen waren geraakt. Het rapport somt meerdere maatregelen op waar Nederland zich in Europees verband hard voor zou kunnen maken. Of ze ook wenselijk zijn, is een politieke keuze en aan een nieuw kabinet.

Aangescherpt

De schrijvers van het rapport constateren dat sinds de mondiale financiële crisis van 2008 veel is veranderd. Zowel de kapitaaleisen waar banken aan moeten voldoen als het toezicht op de sector is flink aangescherpt. In Nederland is de bankensector nog altijd relatief groot, maar fors kleiner dan voor de crisis. In het algemeen staan de Nederlandse banken er volgens het rapport financieel goed voor. Hun buffers liggen ruim boven de wettelijke vereisten en dankzij de gestegen rente is hun winstgevendheid flink verbeterd.

Mocht zich toch weer een crisis voordoen, dan kan het volgens de ambtenaren helpen als de toezichthouder alle banken een verbod kan opleggen op het uitkeren van dividend of het inkopen van eigen aandelen. Individueel schrikken banken er vaak voor terug om af te zien van een winstuitkering, omdat dit tot onrust leidt onder beleggers. Met een sectorbrede maatregel kan toch worden voorkomen dat zwakkere banken hun kapitaalbuffers te zwaar uitputten.

Veel andere maatregelen die in het rapport worden geopperd, betreffen de reserves die banken verplicht moeten aanhouden voor als het economisch tegenzit.

'Verstandig'

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt het "verstandig" te vinden dat het ministerie hierover nadenkt. "Maar het is daarbij wel goed om te realiseren dat het, zoals het ministerie schrijft, 'onmogelijk en onwenselijk is om risico's in de bankensector volledig weg te nemen'", geeft de lobbyclub aan. De banken zouden het fijn vinden als een volgend kabinet bijvoorbeeld ook kijkt naar zaken als het vestigingsklimaat voor en het verdienvermogen van banken.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.