Nieuws

Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

De inflatie in de eurozone nam in februari af tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De inflatie nam iets minder sterk af dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een afkoeling tot 2,5 procent. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,6 procent. De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 3,1 procent. In januari bedroeg de kerninflatie nog 3,3 procent.

Recordreeks renteverhogingen

De inflatie in de eurozone is na een recordreeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) flink afgenomen vergeleken met het hoogtepunt van bijna 11 procent in 2022. Binnen de ECB wordt dan ook druk gedebatteerd over wanneer de centrale bank kan gaan beginnen met het verlagen van de rente, nu de inflatie het doel van 2 procent nadert. De meningen lopen daarbij uiteen van een eerste renteverlaging in april of in juni. Bij de vergadering van volgende week zal de ECB de rente naar verwachting nog onveranderd laten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag al met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie. In Nederland stegen de prijzen volgens de Europese rekenmethode in februari met 2,7 procent. In januari was dat 3,1 procent.

Volgens ING-econoom Bert Colijn ziet het inflatiebeeld van de eurozone er voor de komende maanden relatief gunstig uit. Toch voelt de ECB zich volgens hem niet gehaast om de rente te verlagen, doordat de werkloosheid historisch laag is en de economie niet in een recessie zit. De komende tijd wordt volgens de econoom vooral gelet op in hoeverre de loongroei in de eurozone afneemt. In afwachting van die gegevens zal de ECB de rente komende donderdag dan ook "graag ongewijzigd laten", aldus de econoom.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.