Nieuws

Nederland is Europees kampioen thuiswerken

Ruim vijf miljoen mensen hebben vorig jaar soms of meestal thuisgewerkt, wat neerkomt op 52 procent van alle werkenden in Nederland. In geen enkel ander land binnen de Europese Unie is dat percentage zo hoog.

De meeste thuiswerkers doen dat soms, wat betekent hooguit de helft van hun werkuren. Gemiddeld werkten ze vorig jaar vijftien uur per week thuis, bijna twee volledige werkdagen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van nieuwe cijfers. Zelfstandigen werkten vaker thuis dan werknemers, aldus het CBS.

Beroepen

Vooral ICT'ers en mensen met een creatief beroep werkten thuis. Vorig jaar deden negen op de tien werkenden uit die groepen soms of meestal hun werk vanuit huis. 

In bedrijfseconomische of administratieve beroepen zoals de accountancy werkte bijna 22 procent meestal thuis en 52 procent deed dat soms. Ook relatief veel managers werken vaak vanuit huis.

Niet verbazend: mensen met een beroep in transport, logistiek, dienstverlening, of in de technische of agrarische sector werkten minder vaak thuis.

Soms of vaak

De meeste mensen die thuis werken, werkten soms thuis, aldus het CBS. Dat wil zeggen hooguit de helft van de gebruikelijke arbeidsduur. Tussen 2021 en 2023 steeg dit met bijna 700 duizend, tot 3,8 miljoen.

Tegelijkertijd daalde het aantal mensen dat meestal thuiswerkt met ruim 600 duizend, tot 1,3 miljoen. Het totale aantal thuiswerkers groeide daardoor van 5,0 miljoen in 2021 naar 5,1 miljoen in 2023. Doordat het totale aantal werkenden sneller toenam, daalde het deel dat thuiswerkt van 54 procent in 2021 naar 52 procent in 2023.

Nederland koploper

Nederland neemt met thuiswerken een koppositie in onder de EU-lidstaten. In 2022, het recentste jaar waarover internationale cijfers beschikbaar zijn, werkte een meerderheid van de werkenden in Nederland in meer of mindere mate thuis.

Vooral het percentage werkenden dat aangeeft soms thuis te werken, is in Nederland relatief hoog. Andere landen met veel thuiswerkers zijn Zweden, Finland, Luxemburg en Ierland. In die landen is het percentage dat meestal thuiswerkt wel hoger dan in ons land. 

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.