Nieuws

Triodos is van vermaning DNB over witwascontroles af

Triodos Bank is van een vermaning af, die De Nederlandsche Bank (DNB) eerder gaf om mogelijke tekortkomingen bij de bank in de strijd tegen witwassen.

De toezichthouder zei in 2019 dat de bank te weinig doet om verdachte geldstromen tegen te gaan en klanten te screenen op mogelijke banden met terrorisme. Nu is Triodos van die zogeheten aanwijzing af, meldt de bank bij zijn jaarcijfers.

Triodos besloot na de waarschuwingen van DNB een risicodirecteur aan te stellen. Hoewel de aanwijzing van de toezichthouder nu is afgesloten, schrijft de bank in zijn jaarverslag extra werk te maken van een "proactieve" houding bij het navolgen van de antiwitwasregels.

Een aanwijzing van DNB geldt als een van de strengere maatregelen voor banken. Als een bank die opdracht tot het verbeteren van bepaalde processen niet opvolgt, kunnen zwaardere ingrepen volgen zoals een transactieverbod.

Certificaten

Net als andere Nederlandse banken boekte Triodos vorig jaar een veel hogere winst dan in 2022. Topman Jeroen Rijpkema spreekt van een grotere aanwas van klanten. Zij zouden onder andere gelokt worden door de duurzaamheidsinspanningen van de bank.

De lang slepende discussie met certificaathouders van de bank, over de verhandelbaarheid van certificaten, wordt hersteld via een notering op een multilaterale handelsfaciliteit. Daarbij is nog wel verbetering mogelijk, erkent de topman.  

Bron: ANP/Triodos

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.