Nieuws

Inflatie stijgt naar 3,1 procent in maart

De inflatie in Nederland is in maart gestegen naar 3,1 procent. Daarmee lag de inflatie hoger dan in februari. Toen werd het dagelijks leven 2,8 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In januari was de inflatie nog 3,2 procent.

De oplopende inflatie hangt vooral samen met de energieprijzen en de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming.  De afgelopen tijd werden benzine en diesel duurder voor automobilisten door de stijgende olieprijzen. De prijzen van ruwe olie liggen nu op ongeveer het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden.

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode bedroeg ook 3,1 procent, tegen 2,7 procent in februari. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Renteverlaging

De Europese Centrale Bank (ECB), die de rente eerder flink opvoerde om de hoge inflatie te bestrijden, heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. Volgende week vergadert de centrale bank in Frankfurt weer over de rente. Op de financiële markten wordt verwacht dat de ECB bij de vergadering in juni met een eerste renteverlaging zal komen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.