Nieuws

SRA kritisch over brief NBA aan reguliere vergunninghouders

De SRA is ontstemd over het recente verzoek van de NBA aan grotere reguliere vergunninghouders, om ook onderzoek te doen naar mogelijke examenfraude. De NBA gaat met deze brief buiten haar boekje, meent de kantorenorganisatie.

De NBA richtte zich in de recente brief tot de ongeveer honderd niet-oob-kantoren met AFM-vergunning die meer dan drie openbaar accountants in dienst hebben. In het kader van de "zelfhygiëne" vraagt de NBA die kantoren om zich te richten op "maatregelen die moeten voorkomen dat examenfraude zich binnen uw accountantsorganisatie voor kan doen".

Volgens SRA-voorzitter Diana Clement zou de beroepsorganisatie "geen goed beeld" hebben van wat er bij de aangeschreven groep kantoren speelt. Circa zeventig procent van de vergunninghoudende kantoren is aangesloten bij de SRA.

Mandaat

Clement noemt fraude met verplichte kennistoetsen tegenover het FD "onacceptabel", maar vraagt zich tegelijk af welk mandaat de NBA heeft om zulke brieven te schrijven. "De NBA ziet op de individuele professional en is niet in de lead bij de fraudeonderzoeken onder oob-accountantsorganisaties. Dat zijn de PCAOB en de AFM."

De SRA-voorzitter ziet de brief van de NBA als een poging "om meer zeggenschap over kantoren en verordenende bevoegdheden te verkrijgen". Volgens haar hebben de reguliere vergunninghouders "een compleet andere interne dynamiek, structuur, aansturing en cultuur" dan de oob-kantoren.

De NBA laat met de brief en de bijgevoegde matrix "andermaal zien dat zij het segment en de praktijk van de reguliere vergunninghouders onvoldoende kent", aldus Clement. Veel toetsen waarmee bijvoorbeeld bij KPMG werd gefraudeerd, hoeven de kleinere kantoren helemaal niet te maken. Ook zit er minder druk achter bij zulke kantoren.

Reactie NBA

In een reactie aan het FD stelt NBA-voorzitter Kris Douma verbaasd te zijn over de kritiek van de SRA. Tegenover Accountant.nl geeft hij aan dat de brieven aan de kantoren zijn opgesteld samen met het platform reguliere vergunninghouders en de SRA. Daarbij is er vanuit de SRA geen weerstand getoond tegen de brieven.

Ook benadrukt Douma dat de reguliere vergunninghouders in het NBA-bestuur goed vertegenwoordigd zijn, "dus wij weten heel goed wat er gebeurt en hebben prima voeling met de sector".

Volgens de NBA-voorzitter is het de taak van de beroepsorganisatie om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te beschermen. "En dat is precies wat we met deze brief doen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.