Nieuws

AFM wil nog steeds datagedreven toezicht op accountantskantoren

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vraagt ook dit jaar aandacht voor een aantal knelpunten in de huidige wet- en regelgeving. Daarbij herinnert de toezichthouder ook aan een openstaande wens rondom datagedreven toezicht op accountantsorganisaties.

Dat blijkt uit de jaarlijkse wetgevingsbrief, die door de AFM aan de ministers Van Weyenberg (Financiën) en Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) is verzonden.

"De duurzaamheidstransitie, digitalisering en internationalisering zijn ingrijpende ontwikkelingen in de financiële sector. Mede hierdoor komt in 2024 veel wetgeving waarop wij toezicht moeten gaan houden of waarvoor het toezicht wordt voorbereid of geïntensiveerd", aldus AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest.

Doel van de AFM is om de toezichttaken nog effectiever uit te kunnen voeren. In de wetgevingsbrief gaat de AFM in op het melden van bruto shortposities door marketmakers en het uitvragen van duurzaamheidsvoorkeuren bij cliënten door pensioenadviseurs. Maar de toezichthouder herinnert de minister van Financiën ook even aan openstaande wensen uit eerdere brieven.

Toezicht reguliere vergunninghouders

In haar wetgevingsbrieven uit de periode 2021-2023 vroeg de AFM aandacht voor een wettelijke basis van datarapportages bij accountantsorganisaties. Aanleiding was dat de AFM vanaf 2022 ook toezicht houdt op reguliere vergunninghouders. Omdat het daarbij gaat om een groot aantal accountantsorganisaties, wil de AFM dat toezicht datagedreven inrichten.

Tot op heden ontbreekt het echter aan een specifieke wettelijke grondslag om structureel data uit te vragen of aangeleverd te krijgen. Daarom herinnert de AFM de wetgever nu aan dat eerdere verzoek. De AFM wil de informatie gebruiken om het toezicht meer specifiek te richten op accountantsorganisaties en hun externe accountants, die mogelijk een verhoogd risico lopen op het niet voldoen aan wet- en regelgeving, stelde de toezichthouder destijds.

De wetgevingsbrief 2024 van de AFM is samen met een wetgevingsbrief van De Nederlandsche Bank door de ministers van Financiën en Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.