Nieuws

Britse toezichthouder beboet zowel PwC als EY voor fouten in audits van investeerder LCF

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) heeft boetes van in totaal bijna tien miljoen pond uitgedeeld aan PwC en EY, wegens gemaakte fouten bij de controles van de inmiddels failliete investeringsgroep London Capital & Finance. Ook een kleiner accountantskantoor kreeg een boete.

De FRC meldt dat aan PwC en EY boetes van respectievelijk £ 4,9 miljoen en £4,4 miljoen zijn opgelegd, wegens "verschillende" fouten tijdens hun controles van de jaarrekeningen van LCF in 2016 (PwC) en 2017 (EY).

De boetes bedroegen aanvankelijk elk zeven miljoen pond, maar zijn verlaagd omdat beide kantoren goed hebben meegewerkt aan het onderzoek van de Britse toezichthouder. Het kleinere accountantskantoor Oliver Clive & Co kreeg van de FRC een boete van £ 42.000, voor een tekortschietende controle van LCF in april 2015.

Ernstig

"Bij elk van deze drie audits slaagden de auditors er niet in om risico's van materiële afwijkingen te identificeren en in te schatten door de activiteiten van LCF te begrijpen", aldus de FRC. Volgens de toezichthouder was dat vooral ernstig, omdat de accountants wisten dat ze een bedrijf controleerden dat niet-gereguleerde financiële producten verkocht aan particuliere beleggers. Juist die beleggers moesten kunnen vertrouwen op goede accountantscontroles.

Zowel PwC als EY hebben toegegeven dat het controlewerk destijds niet aan de normen heeft voldaan en hebben daarvoor excuses aangeboden. Door beide kantoren zijn inmiddels flinke stappen gezet om de kwaliteit van de controle te verbeteren.

LCF

Investeringsgroep LCF stond centraal in een van de grootste financiële schandalen in de detailhandel van de afgelopen jaren, zo meldt de Financial Times. LCF haalde eerder zo'n 237 miljoen pond op bij investeerders, omdat het rendementen tot acht procent beloofde via zogenaamde mini-obligaties.

Maar het bleek een grootschalige 'Ponzi-fraude', waarbij geld van investeerders ook werd besteed aan diamanten, paarden, jachtgeweren en het lidmaatschap van een Britse nachtclub. Uiteindelijk stortte het bedrijf in 2019 in.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.