Nieuws

Ook nieuwe accountant Euronext maakt excuses voor examenfraude

De aandeelhoudersvergadering van beursbedrijf Euronext heeft op 15 mei ingestemd met de voordracht van KPMG als nieuwe controlerend accountant. Lead partner Waldo Bakker van KPMG maakte daarbij excuses voor de examenfraude bij het kantoor.

KPMG volgt als controlerend accountant EY op bij Euronext. Bakker erkende bij zijn benoeming dat hij als compliance officer van KPMG wordt genoemd in het onderzoeksverslag van de Amerikaanse toezichthouder PCAOB. Die schikte recent de kwestie van de examenfraude met KPMG voor een recordbedrag van 25 miljoen dollar.

Compliance officer

Vertrokken KPMG-bestuurder Marc Hogeboom zei eerder dat hij aan de voormalige compliance officer van het kantoor had toegegeven meer te weten van het delen van toetsingen binnen KPMG. Tot nu toe was niet bekend wie die compliance officer was, maar Waldo Bakker erkende in de aandeelhoudersvergadering van Euronext tegenover VEB-directeur Gerben Everts dat het om hem ging. Dat meldt onder meer het FD.

Bakker benadrukte tegelijk dat hij al zijn toetsingen en examens zelf heeft gemaakt. Ook stelde hij dat de eerdere rol als compliance officer zijn functioneren als accountant "in het hier en nu en in de toekomst" niet beïnvloedt. Wel bood hij namens KPMG excuses aan en zei dat het kantoor lering trekt uit de kwestie.

VEB-directeur Everts was volgens het FD toch niet helemaal overtuigd van de voordracht van Bakker als nieuwe Euronext-accountant. "Als u na deze vergadering besluit dat u toch niet de juiste persoon bent, hebben wij daar natuurlijk begrip voor."

Al gekozen

Euronext had al voor KPMG als nieuwe accountant gekozen voordat de boete van de PCAOB bekend werd, aldus commissaris en audit committee-voorzitter Dick Sluimers tijdens de AV. In zijn optiek had dat nieuws de keuze niet veranderd, "want we weten niet wat er uit andere PCAOB-onderzoeken naar examenfraude bij andere accountantskantoren volgt".

Die onderzoeken bij de andere oob-accountantsorganisaties zijn nog niet afgerond. Wel hebben enkele kantoren al signalen afgegeven over het delen van toetsen en vertrok bij Deloitte en BDO een bestuurder vanwege een en ander.

KPMG maakte eerder ook excuses voor de examenfraude tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING eind april.

Dossier Examenfraude

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.