Nieuws

Relatie VEB en Ajax onder druk na rumoerige vergadering

De relatie tussen de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Ajax staat onder druk, na een rumoerige bijzondere aandeelhoudersvergadering van de voetbalclub. Rvc-lid Leo van Wijk wond zich tijdens de vergadering zeer op over de kritiek van VEB-voorman Gerben Everts.

Ajax-commissarissen Van Wijk en Michael van Praag stelden tijdens de vergadering dat de VEB te snel naar de media is gegaan met beschuldigingen rondom het KPMG-onderzoek naar ex-directeur Sven Mislintat.

Vooral rvc-lid Van Wijk was bijzonder boos op VEB-directeur Gerben Everts, die eerder in diverse media stevige kritiek uitte op het onderzoek naar Mislintat en de manier waarop daar vanuit Ajax over gecommuniceerd werd met aandeelhouders. "Ik heb in mijn dertigjarige bestuurservaring heel wat meegemaakt, maar zo laag heb ik de VEB nog nooit zien zinken. De geilheid van meneer Everts om binnen een paar uur in de krant te staan, dat vind ik onwaardig aan de VEB", zei Van Wijk tijdens de vergadering.

'Overschrijden gedragscode accountant'

De boze commissaris gaf aan "grote minachting" voor de VEB te hebben, omdat de beleggersorganisatie met zijn kritiek op het KPMG-onderzoek direct naar de media is gestapt. "Ik vind het onbegrijpelijk dat de VEB zó laag kan zinken. Dit is een overschrijding van een gedragscode die een accountant betaamt." Volgens Van Wijk moet Everts "oprotten", zo meldt onder meer de NOS.

Joost Schmets, die namens de VEB ook bij de vergadering was, weerspreekt de aantijgingen van de Ajax-commissarissen bij navraag door het ANP. "Wij zoeken de media niet zelf op, we worden door ze gevraagd. We geven dan vanuit onze expertise een mening, of het nu om Ajax gaat of een doperwtenfabriek."

Uitspraken niet terugnemen

Ajax heeft de VEB gevraagd om de uitspraken terug te nemen, maar dat wil de beleggersorganisatie niet doen. "Van Praag zei nog dat de aandeelhoudersvergadering het moment is om erover te spreken. Maar als die vergadering er dan is, dan mogen er geen vragen gesteld worden", aldus Schmets. "De heren zaten echt hoog in de emotie en dat is niet bevorderlijk."

Volgens Paul Geraeds van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD), die niet zelf bij de vergadering was, mag je van een commissaris van een beursgenoteerde onderneming "verwachten dat die goed aanvoelt wat voor emoties er spelen voor- en tijdens een vergadering. We zijn allemaal mensen met emoties, commissarissen zijn geen uitzondering, maar de kracht van de rol van commissaris zit hem in het op afstand creëren van de verbinding tussen de aandeelhouder en het dagelijks bestuur", aldus Geraeds. "Het mag niet zo zijn dat de hardste schreeuwers altijd winnen."

Bron: ANP/NOS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.