Nieuws

VEB-directeur kritisch over KPMG-rapport over misstanden bij Ajax

VEB-directeur Gerben Everts toont zich in zijn column in de Telegraaf zeer kritisch over een rapport van consultants van KPMG over mogelijke misstanden bij voetbalclub Ajax. Dat rapport was recent mild over het transferbeleid van voormalig technisch directeur Sven Mislintat.

Volgens Everts zijn de "naam en faam" van KPMG door de consultants geleend voor het opstellen van een rapport dat rammelt. "Hoofdrolspelers blijken niet te zijn geïnterviewd (!), anderen op basis van vrijwilligheid, er zijn geen gespreksverslagen gedeeld en de klant, de raad van commissarissen (rvc) van Ajax, schoof onaangekondigd aan bij de gesprekken", aldus de voorman van de beleggersorganisatie.

"Een 'KPMG-rapport' doet vermoeden dat er professionele normen gelden en dat het rapport inhoudelijk kwalitatieve zekerheid biedt", zo stelt Everts. In zijn optiek hebben de consultants van KPMG alleen gerapporteerd op basis van verkregen informatie. De opdracht was veel te beperkt en de uitvoering al evenzeer.

Kamerscherm

Dat Ajax op basis van het rapport stelde dat er geen aanwijzingen zijn voor belangenverstrengeling bij transfers verricht door Mislintat, is "geruststellende conclusies trekken uit onvolledig onderzoek", meent hij. "Publicatie van het KPMG-rapport zou soelaas bieden, maar dat wist men te voorkomen door een advocatenkantoor te schuiven tussen KPMG en de klant. Zo valt het rapport onder de vertrouwelijkheid tussen klant en advocaat; als een diffuus kamerscherm uit een goedkope kung fu-film", aldus Everts. "Je ziet de contouren maar niet wat er echt gebeurt, totdat er iemand doorheen valt."

Everts toonde zich rondom de verschijning van het rapport over Ajax begin april ook al zeer kritisch en noemde in Het Parool de conclusies die Ajax verbindt aan het onderzoek naar Mislintat "broddelwerk". Daarbij pleitte hij ook toen voor integrale publicatie van het KPMG-rapport, dat volgens Ajax echter niet beschikbaar was voor externe communicatie.

'Sneu'

De VEB-voorman herhaalde zijn kritiek aan de vooravond van de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Ajax. Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van Ajax noemde tijdens die vergadering het commentaar van de VEB op zijn eigen aanstelling "sneu" en "rijkelijk laat". Dat blijkt uit een ander bericht op de website van de Telegraaf. Everts had in een eerder kranteninterview kritiek op de benoeming van Van Praag als gedelegeerd lid van de rvc van Ajax. De VEB-directeur vond het "not done" om een oud-bestuurder weer als commissaris aan te stellen.

De titel van de Telegraaf-column van Everts lift overigens ook mee op de "naam en faam" van KPMG als accountant, gezien de titel 'Accountancy? U wenst, wij draaien'. De column heeft verder namelijk geen betrekking op het accountantsberoep.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.