Nieuws

Thuiswerken mogelijke oorzaak langdurige daling kantoorprijzen

De verkoopprijs van kantoren daalt al vier kwartalen op rij, iets wat sinds 2015 niet meer is voorgekomen. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt dit mogelijk doordat Nederlanders relatief veel thuiswerken.

De prijzen van kantoren waren in januari, februari en maart ruim 2 procent lager dan in diezelfde periode een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland telt nog 94.000 kantoorgebouwen, tegenover ruim 97.500 in 2015.

De prijzen van commercieel vastgoed dalen al sinds het begin van de metingen in 2008, ook het begin van de financiële crisis. Tussen 2014 en 2016 was er een kantelpunt, waarna de prijzen van huurwoningen, industriepanden en kantoren aanzienlijk stegen. Alleen de prijzen van winkelpanden liggen nog steeds onder die van begin 2008.

Voorraad kantoorpanden

Bij industrie- en winkelpanden is in het eerste kwartaal wel een stijgende trend te zien. Distributiecentra, loodsen en andere panden voor de opslag van goederen kostten in de eerste drie maanden zo'n 5 procent meer dan een jaar eerder. Winkelpanden waren in het eerste kwartaal eveneens bijna 5 procent duurder.

De voorraad kantoorpanden neemt al jaren af, zegt Van Mulligen van het CBS. Veel kantoren krijgen een andere bestemming, zoals wonen, of worden gesloopt, wat wijst op een verminderde vraag naar kantoren. Tegelijkertijd blijft de dienstensector groeien. "Ik weet niet of dit betekent dat het kantoorpand ten dode is opgeschreven", concludeert de hoofdeconoom over de toch aanhoudende daling van de vraag.

Verduurzaming

Kantoorgebouwen voldoen bovendien nog lang niet allemaal aan nieuwe duurzaamheidseisen. Om de klimaatdoelen van 2030 van het kabinet te halen moeten alle kantoorgebouwen het energielabel A krijgen, maar nu heeft zo'n 63 procent van de totale kantooroppervlakte dat label.

Volgens berekeningen van vastgoedadviseur Envalue moet er nog zeker 18 miljoen vierkante meter worden verduurzaamd. Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is zeker 1,5 miljard euro nodig, stelt de adviseur.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.