Nieuws

Vitesse zit zonder bank en zonder accountant

Controlerend accountant BDO heeft de opdracht om de jaarcijfers van voetbalclub Vitesse te controleren teruggegeven. Ook huisbankier ING heeft de relatie met de club opgezegd, vanwege de grote problemen die Vitesse momenteel heeft.

BDO weigerde eerder al om de jaarrekening 2022/2023 van Vitesse goed te keuren, wegens twijfels over de continuïteit van de club. Vitesse zit nu dus zonder accountant en zonder bankier. De Arnhemse club kampt al langere tijd met grote financiële problemen en het voortbestaan hangt inmiddels aan een zijden draadje.

De club is sinds 2018 eigendom van de Russische oligarch Valeri Oyf. Door diens banden met landgenoot Roman Abramovitsj overtreedt Vitesse mogelijk de sanctiemaatregelen tegen Rusland. Reden voor de licentiecommissie van de KNVB om voorlopig geen proflicentie aan de voetbalclub af te geven voor het volgend seizoen, zo meldt de nieuwssite nu.nl.

Miljoenenschuld

De club uit Arnhem kampt momenteel met een schuld van vele miljoenen euro's en wil een betalingsregeling treffen met zijn schuldeisers. "Een noodzakelijk besluit", zegt interim-directeur Edwin Reijntjes op de website van de club, die de huidige schuldenlast van de club "enorm" noemt. Hij kondigde aan dat de helft van het personeel weg moet en de begroting teruggaat van 26 naar 13 miljoen euro. De huur van de Gelredome is volgens Reijntjes ook te hoog om er te kunnen blijven spelen.

De licentiecommissie van de KNVB strafte Vitesse recent voor overtredingen van de financiële regels met achttien punten aftrek. De club degradeert daardoor uit de Eredivisie. Vitesse behield vooralsnog wel de licentie om het huidige seizoen uit te kunnen spelen.

Crowdfunding

Vitesse, één van de oudste profclubs van Nederland, heeft nog maar een paar weken om financieel orde op zaken te stellen. De club is gestart met een crowdfundingactie met de nieuwe trainer John van de Brom als gezicht, om zo Vitesse van een financiële ondergang te redden.

Voor controlerende accountants is het betaald voetbal een bedrijfstak met flinke risico's, zowel financieel als niet-financieel, bleek recent ook uit een artikel op Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.