Nieuws

Credit Suisse-beleggers openen aanval op Zwitserland

Een groep Credit Suisse-beleggers heeft Zwitserland aangeklaagd bij een rechtbank in New York. Volgens de groep heeft Zwitserland onrechtmatig nationale belangen zwaarder laten wegen dan wettelijke verplichtingen richting de aandeelhouders.

De groep beleggers, die 80 miljoen aan zogenoemde AT1-obligaties had, eist 82,2 miljoen euro van Zwitserland. In maart 2023 werd bekend dat UBS het noodlijdende Credit Suisse overnam. Om die deal rond te krijgen, besloot de Zwitserse overheid 17 miljard dollar schuld van Credit Suisse weg te werken, door alle AT1-obligaties volledig af te schrijven.

Ophef

Direct na de overname ontstond ophef over deze ingreep. De obligatiehouders hadden verwacht dat de AT1-obligaties omgezet zouden worden in aandelen, waar ze net als de aandeelhouders van Credit Suisse geld voor hadden kunnen krijgen.

Volgens de advocaten van de groep had Zwitserland het recht niet om de obligaties volledig af te schrijven. “Zwitserland heeft zijn regulerende rol ingewisseld voor de rol van een particuliere investeringsbank en heeft in die hoedanigheid voorrang gegeven aan nationale belangen boven wettelijke verplichtingen", aldus een van de advocaten tegen de Financial Times. "In het belang van economisch nationalisme negeerde Zwitserland potentiële alternatieven die de investeringen van AT1-obligatiehouders hadden kunnen beschermen."

Negen miljard aan claims

Het gebeurt niet vaak dat soevereine staten worden aangeklaagd wegens onteigening, omdat veel landen wederzijdse investeringsverdragen hebben. Zwitserland heeft die verdragen echter niet met het merendeel van de landen waar de AT1-investeerders wonen, waaronder de VS, waar het merendeel van de obligatiehouders woont.

Er lopen rondom de overname van Credit Suisse allerlei rechtszaken, vooral vanwege de afschrijving van de AT1-obligaties. In totaal gaat het om negen miljard dollar aan claims bij verschillende rechtbanken.

Het is momenteel volgens analisten nog moeilijk in te schatten of deze zaak succesvol zal zijn. Het advocatenkantoor dat de obligatiehouders bijstaat, Quinn Emanuel, is gespecialiseerd in het aanklagen van landen en behaalde in het verleden wel enkele spraakmakende successen. In 2023 won het een zaak tegen Argentinië, waarin het land gedwongen werd investeerders in nationale schuldpapieren te compenseren voor een bedrag van 1,3 miljard euro.

Recordwinst

De overname van Credit Suisse leverde UBS geen windeieren op. In het kwartaal na de overname boekte de Zwitserse bank de hoogste kwartaalwinst voor een bank in de geschiedenis, maar liefst 29 miljard dollar. Dit was echter vooral een boekhoudkundige winst, want hierop volgende enkele kwartalen met verliezen van in totaal 1,1 miljard.

UBS is echter sinds kort weer winstgevend. In het eerste kwartaal van 2024 noteerde de bank een winst van 1,8 miljard dollar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.