Nieuws

DNB: begrotingstekort overschrijdt EU-norm door plannen nieuwe kabinet

Het begrotingstekort loopt met de plannen van het beoogde nieuwe kabinet de komende jaren fors op. Volgend jaar wordt de EU-norm al overschreden.

Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB), die daarmee somberder is dan het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand. Het verwachte tekort met de plannen uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is met 3,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2025 hoger dan het verwachte tekort met de huidige plannen (2,5 procent). De EU-norm is drie procent.

Het verschil tussen de raming van DNB en CPB (2,8 procent in 2025) komt omdat de toezichthouder ervan uitgaat dat het nieuwe kabinet relatief veel van zijn plannen kan uitvoeren. CPB was op dat vlak iets terughoudender. Volgens het CPB zou het begrotingstekort alleen in 2026 (3,3 procent) boven de EU-norm zitten. In de verwachting van DNB is dat in alle jaren tot en met 2028 zo, behalve in 2024 en 2027.

Zoet in eerste jaren

"Het zoet van het nieuwe kabinet zit vooral in de eerste jaren", legt Olaf Sleijpen, DNB-directeur monetaire zaken, de tekorten op de korte termijn uit. "Vooral in latere jaren wordt er dan bezuinigd. In 2027 en 2028 zorgt dat ervoor dat het begrotingstekort met het hoofdlijnenakkoord juist lager is dan met de huidige plannen."

Het demissionaire kabinet koerste af op een begrotingstekort van 3,7 procent in 2028, de plannen van het beoogde kabinet komen in dat jaar uit op 3,1 procent. In 2026 ligt het verwachte begrotingstekort met de huidige plannen (3,7 procent) ook al in de buurt van de nieuwe plannen (3,8 procent).

Tekort loopt op

Met meer tevredenheid kijkt Sleijpen naar het verwachte begrotingstekort van dit jaar, van 2,4 procent. "De overheidsfinanciën staan er nu gewoon goed voor, maar het tekort gaat snel oplopen."

Het advies van DNB is echter om het tekort niet verder op te laten lopen dan 2 procent, om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven zoals de tegenvaller rond de box 3-belasting. Ook in het hoofdlijnenakkoord staat dat ingrijpen nodig is als het tekort langdurig boven de norm ligt.

Bron: ANP/DNB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.