Nieuws

Monaco dreigt op 'grijze lijst' voor witwaswalhalla's te belanden

Monaco dreigt op een internationale 'grijze lijst' te belanden van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Het dwergstaatje met de hoogste concentratie miljonairs en miljardairs ter wereld zou niet genoeg vooruitgang boeken met de aanpak van illegale geldstromen.

Volgens bronnen schiet Monaco ondanks enige vooruitgang nog steeds tekort sinds het eind 2022 door Europese inspecteurs werd berispt vanwege zijn ineffectieve vervolging van witwassen. Er zou nog geen definitieve beslissing genomen zijn over of Monaco daadwerkelijk op de 'grijze lijst' belandt.

Als dit zou gebeuren, kan dat negatief uitpakken voor de economie van het land. Onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wees eerder uit dat landen op de grijze lijst last hebben van "een grote en statistisch gezien significante vermindering van de kapitaalinstroom". Dat levert een gevaar op voor de belangrijke bankensector van de dwergstaat.

Zwart en grijs

De Financial Action Task Force (FATF) onderzoekt wereldwijd hoe criminelen geld witwassen. Er is een zwarte lijst met landen die amper optreden tegen verdachte geldstromen en een grijze lijst, met landen die weinig doen tegen witwassen, maar die wel beloofd hebben maatregelen te nemen om dat te verbeteren.

Landen worden aan de lijst toegevoegd op basis van consensus onder de leden van de FATF. Monaco zou zich in het rijtje voegen bij onder meer Bulgarije, Burkina Faso, Zuid-Afrika, Kroatië, Vietnam en Syrië, die op de grijze lijst staan. Op de zwarte lijst staan slechts drie landen: Iran, Myanmar en Noord-Korea.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.