Nieuws

Moore DRV versterkt zich met kapitaal van Waterland en sluit Van Noordenne aan

Moore DRV gaat in zee met private equity-firma Waterland. Daarnaast sluit Van Noordenne Accountants zich aan bij Moore DRV.

Moore DRV wil naar eigen zeggen met externe financiering versneld meer investeren in bredere en meer specialistische dienstverlening en in ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers. Ambitie is om een top 10-positie in de markt van accountants- en advieskantoren in te nemen.

Volgens bestuursvoorzitter Marco Utermark ziet het kantoor veel mogelijkheden om de waarde van Moore DRV voor ondernemers in de "echte economie" en voor de eigen medewerkers te verhogen. "Daarvoor is een top 10-positie in de sector nodig", meent hij. "Om sneller grotere stappen te kunnen maken, kiezen we voor de inbreng van kapitaal en expertise van Waterland Private Equity Investments."

Eerder ging de Jong & Laan al in zee met Waterland als private investeerder. Het private equityhuis heeft ook belangen in Moore België en Moore Kingston Smith in het Verenigd Koninkrijk.

Van Noordenne

Na de recente aansluiting van Ruitenburg, kiest ook Van Noordenne nu voor aansluiting bij Moore DRV. Belangrijkse motieven daarvoor zijn de ruimere ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers en de mensgerichte cultuur bij Moore DRV.

Ook willen zij de andere praktijken in kwaliteit en omvang laten groeien. Bij Van Noordenne ligt van oorsprong de nadruk op de auditpraktijk. Het kantoor heeft vestigingen in Giessen, Gorinchem en Hardinxveld en ongeveer vijftig medewerkers.

Governance

Moore DRV versterkt de eigen governance door het benoemen van een raad van commissarissen, verbreedt development programma's voor medewerkers en blijft investeren in kwaliteit. Ook wordt het partnermodel vernieuwd, om de drempel voor nieuwe toetreders te verlagen en de continuïteit te waarborgen.

"Het maatschapsmodel behouden vinden we essentieel om waardegedreven en ondernemend te blijven en onze cultuur te behouden", licht Utermark toe. Ook voor de toekomst kiest Moore DRV volgens hem voor "compacte kantoren met een platte organisatiestructuur".

Marktpositie

Moore DRV versterkt met de recente aansluitingen haar marktpositie in Zuid-Holland en breidt uit aan de randen van het werkgebied, met vestigingen in onder meer Den Haag en Gorinchem. Dat gebeurde in 2023 in Midden- en Oost-Brabant met de aansluiting van Trivent accountants & belastingadviseurs. De aansluiting van Rijkse Accountants & Adviseurs per 1 januari van dit jaar betekende een versterking in Zeeland. Moore DRV heeft na de aansluitingen zo'n 1.350 mensen in dienst, verspreid over twintig vestigingen in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.

Volgens Utermark tonen veel kleinere kantoren interesse in aansluiting bij de organisatie, "omdat ze zich herkennen in onze visie, het nut en de noodzaak van onze aanpak". Moore DRV wil "toonaangevend" zijn in de zuidelijke provincies. "Door groei kunnen we de investeringen spreiden en tegelijkertijd aantrekkelijk blijven in tarief. Maar het is vooral belangrijk op de arbeidsmarkt: al onze ambities staan of vallen met voldoende, goed gekwalificeerde en ondernemende mensen. Het behoud van onze cultuur en onze kernwaarden en het bieden van interessante ontwikkelingsmogelijkheden zijn dan ook absolute voorwaarden voor groei."

Partnerschap

Utermark benadrukt dat het partnermodel voor Moore DRV als waardegedreven organisatie van belang is. Maar de interesse voor het partnerschap loopt terug, ziet ook hij. "Tegelijkertijd willen we een hoge betrokkenheid en mee ondernemen waarderen met eigenaarschap. Daarbij wordt een ingroeimodel naar het partnerschap bij verdere groei van onze organisatie ook noodzakelijk, want de hoge investeringen die we willen doen, leiden tot een te hoge drempel om in te stappen. Vandaar dat ook voor behoud van het partnermodel externe financiering nodig is."

Banken vinden investeren in een maatschap minder aantrekkelijk door het goodwillmodel, aldus Utermark. "Bovendien zochten we een partij die naast geld ook expertise kan leveren. In Waterland hebben we een ondernemende partner gevonden. Zij hebben focus op familiebedrijven, zijn Europees georiënteerd en hebben een langetermijnvisie."

Volgens de bestuursvoorzitter heeft Waterland het kantoor "verrast" met haar visie op de Europese accountantsmarkt. "Zij snappen waar Moore DRV en Moore Global naartoe willen en willen niet alleen investeren in de accountancykantoren in het netwerk, maar ook in partijen die nieuwe diensten kunnen leveren en in samenwerkingspartners die onze business case sterker maken. Zij hebben dat al laten zien in België, bij onze collega's van Moore Belgium, alsook in het Verenigd Koninkrijk, bij onze collega's van Moore Kingston Smith", zo stelt Utermark. In Nederland wordt samengewerkt met Moore MKW.

Moore DRV heeft goedkeuring aangevraagd bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het verstrekken van aandelen aan Waterland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.