Vitesse net voor nieuwe voetbalseizoen gered van ondergang
Voetbalclub Vitesse heeft van de KNVB alsnog een proflicentie voor het nieuwe seizoen gekregen. De club uit Arnhem degradeerde uit de Eredivisie, maar mag vanaf deze maand deelnemen aan de Keuken Kampioen Divisie.
Vitesse ontving het nieuws op 3 augustus jl. van de onafhankelijke beroepscommissie licentiezaken van de KNVB. De voetbalclub heeft volgens de beroepscommissie uiteindelijk een sluitende begroting overgelegd en kunnen aantonen dat de Amerikaanse Common Group geen zeggenschap meer heeft over wie aandeelhouder kan worden van de club. Dat waren de laatste eisen die de beroepscommissie - en eerder de licentiecommissie - aan Vitesse stelde.
Vitesse had dit voorjaar nog een schuld van 19 miljoen euro en was in handen van de Rus Valeri Oyf. Door een harde reorganisatie wist de club 13 miljoen te bezuinigen en werd uiteindelijk afscheid genomen van de Russische eigenaar.
Bankier en accountant
Ondanks het vertrek van tientallen medewerkers weigerde huisbankier ING echter een bankrekening voor het nieuwe seizoen af te geven.
Ook controlerend accountant BDO wilde geen diensten aan Vitesse verlenen, gezien de onzekere situatie. BDO gaf dit voorjaar de opdracht om de jaarcijfers te controleren terug. Eerder weigerde de accountant al om de jaarrekening 2022/2023 van Vitesse goed te keuren, wegens twijfels over de continuïteit van de club.
De beroepscommissie van de KNVB meldt dat Vitesse inmiddels een bankrekening en een controlerend accountant heeft bekendgemaakt. Daarmee is de situatie wezenlijk anders dan toen de KNVB besloot tot intrekking van de licentie. De club lijkt voorlopig te zijn gered door de eigen businessclub en het regionale bedrijfsleven, verenigd in een stichting ‘Sterkhouders Vitesse Arnhem’.
Onderzoek naar nieuwe aandeelhouder
Het verkrijgen van de proflicentie staat los van het verzoek dat Vitesse heeft gedaan rond de wijziging van zeggenschap van de club. De onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB heeft Vitesse laten weten dat zij een verscherpt onderzoek wil instellen, voordat zij hierover kan beslissen.
Ondernemer Guus Franke, een investeerder woonachtig in Zwitserland, wil de club overnemen en garant staan voor alle tekorten. Volgens de KNVB biedt de door Vitesse verstrekte financiële informatie echter nog “onvoldoende inzage” in de volledige belangen van Franke en de herkomst van het vermogen van de beoogd aandeelhouder. “Om deze reden is een verscherpt onderzoek noodzakelijk", aldus de woordvoerder van de KNVB. Eerder kwam Grant Thornton hierover al met een rapport.
Vitesse, opgericht in 1892, is de op één na oudste profclub van Nederland. Alleen Sparta (1888) bestaat langer. De club won in 2017 de KNVB-beker en degradeerde afgelopen seizoen na 35 jaar uit de Eredivisie, na 18 punten aftrek van de KNVB.
Gerelateerd
Kan de bom onder het transfersysteem nog onschadelijk worden gemaakt?
Er is meer dan alleen het Europees Kampioenschap. Een verwachte uitspraak van het Europees Hof kan leiden tot grote veranderingen of zelfs afschaffing van het transfersysteem...
EK-wedstrijden Oranje goed voor cafés, minder voor restaurants
Terwijl veel cafés profiteren van extra omzet tijdens het EK voetbal, moeten restaurants het ontgelden. Dat constateert de ING, die de pintransacties rond de afgelopen...
EK voetbal: korte impuls voor Duitse economie, recordomzet voor voetbalbond
Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de Duitse economie dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Voetbalbond UEFA kan tegelijk rekenen op een miljardenomzet,...
Vijftien accountantskantoren doen mee aan Accountants-voetbaltoernooi
De achttiende editie van het jaarlijkse Accountantsvoetbaltoernooi, dat sinds 2005 wordt gehouden, vindt dit jaar plaats op 15 juni op de velden van USV uit Nieuwleusen.
Wie heeft Kroes benadeeld?
Als een ceo aandelen koopt van zijn toekomstige werkgever, wie wordt daardoor dan in economische zin benadeeld?