Transportsector staat voor flinke uitdagingen rondom duurzaamheid
In de transportsector zijn al veel data aanwezig om duurzaamheidsinformatie op te leveren. Ook kleine mkb-bedrijven kunnen veel uit bijvoorbeeld brandstofnota’s en vrachtbrieven halen. Tegelijk zijn de normen voor het rapporteren nog onduidelijk.
Dat bleek tijdens een rondetafelsessie op 6 september jl., waarbij onder meer vertegenwoordigers van de accountancy, transporteurs, banken, verzekeraars en software-ontwikkelaars met elkaar spraken over het opleveren van duurzaamheidsinformatie in de transportsector.
Het gesprek was een initiatief van Alfa accountants en adviseurs en vond plaats bij de NBA in Hoofddorp, onder leiding van Robert Mul van de NBA. Carol de Wit, sectormanager transport en logistiek bij Alfa, gaf aan dat we in Nederland praten over 14.000 vergunninghoudende transportbedrijven, waarvan ook veel 'eigen rijders', zelfstandigen met een vrachtwagen.
CSRD
De Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD verplicht bedrijven om te rapporteren over bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van hun transport. De deelnemers constateerden dat er nog flinke uitdagingen liggen om tot gemeenschappelijke oplossingen te komen. Softwarepakketten zijn vaak nog onvoldoende ingericht op CO2-rapportages, of kleinere spelers beschikken hier nog niet over.
Samenwerking tussen de verschillende actoren is belangrijk, maar dat is op dit moment nog niet goed geregeld. De CSRD raakt de gehele keten en moet niet worden gezien als administratieve last, maar als een kans voor samenwerking, zo werd gesteld.
Belangrijke uitkomst was dat ISO 14083, de internationale standaard voor het toewijzen van CO2-uitstoot aan activiteiten in de transportketen, een uniform kader biedt voor alle partijen om CO2-rapportages betrouwbaar vorm te geven. "De ISO-norm is een wereldwijde norm, daarmee is het geen Nederlands feestje", aldus de deelnemers.
Data
De kwaliteit van de data is van groot belang. Er zijn weliswaar genoeg systemen en normen voor de verwerking van de data, maar het is net als met een flipperkast, zo werd gesteld. "Je gooit er data in en dan komt er iets uit, maar de kwaliteit van de data is belangrijk."
Verschillende systemen van CO2-vastlegging mogen niet gaan leiden tot oneerlijke concurrentie in de sector. "Ik wil me als vervoerder qua duurzaamheid kunnen onderscheiden tegenover mijn verlader en niet alleen op prijs concurreren", benadrukte een deelnemer.
Bij dit alles is er ook een actieve rol weggelegd voor accountants in de samenstelpraktijk. "Kleine eigen rijders weten vaak pas na een gesprek met hun accountant wat ze echt verdiend hebben."
Gerelateerd
Een kwestie van principes (2)
De duurzaamheidsrichtlijn CSRD leidt tot nieuwe vraagstukken, bijvoorbeeld over de wijze waarop ondernemingen hun informatie presenteren en daarbij bepaalde keuzes...
Eumedion wil van onderneming en accountant een 'kwaliteits-duurzaamheidsverslag' zien
Eumedion wil dat de grootste accountantskantoren bij hun assurancewerkzaamheden verhoogde aandacht hebben voor opzet en uitvoering van de zogenoemde dubbele-materialiteitsanalyse...
Twaalf bedrijven op shortlist voor CSRD Awards 2024
Twaalf ondernemingen staan op de shortlist voor de nieuwe CSRD Awards 2024. Organisaties konden zich zelf aanmelden voor deelname met hun jaarverslag over boekjaar...
Wat er niet staat
Als het om duurzaamheidsinformatie gaat moeten accountants zich richten op zaken die er echt toe doen, maar die niet altijd in een verslag terechtkomen, meent Wim...
Belgisch accountantsberoep dringt aan op snelle implementatie CSRD
De Belgische beroepsorganisatie van accountants, het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR), roept de Belgische regering op om met spoed werk te maken van de omzetting...