AFM handhaaft ingroeipad CSRD, ondanks Omnibusplannen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de nodige zorgen over het Omnibusvoorstel van de Europese Commissie, maar kan zich wel vinden in stroomlijning van rapportagevereisten. De AFM houdt vast aan het 'ingroeipad' voor grote beursgenoteerde ondernemingen en accountantsorganisaties richting de CSRD.
De AFM benadrukt te blijven inzetten op betrouwbare en transparante duurzaamheidsinformatie. "We handhaven het ingroeipad voor grote beursgenoteerde ondernemingen en accountantsorganisaties en ondersteunen de voorbereiding op de CSRD door middel van onderzoek en publicaties", zo stelt de toezichthouder.
Het Omnibusvoorstel is een politieke keuze en nog niet definitief, aldus de AFM. Volgens de toezichthouder is het "cruciaal dat de beschikbaarheid van betrouwbare en transparante duurzaamheidsinformatie gewaarborgd blijft".
Zorg over vrijwillige rapportages
De AFM juicht toe dat voor de zogenoemde 'wave 1'-ondernemingen de dubbele materialiteit behouden blijft. De toezichthouder kan zich vinden in een stroomlijning van de rapportagevereisten, maar heeft wel zorg over het volledig vrijwillige karakter van duurzaamheidsrapportering voor beursgenoteerde ondernemingen met minder dan duizend werknemers. Dat kan leiden tot minder informatie voor beleggers en andere stakeholders.
Daarnaast beperkt het schrappen van het vooruitzicht op reasonable assurance de groei naar meer (zekerheid bij) betrouwbare informatie voor stakeholders, meent de AFM, "omdat auditors minder diepgaande controles hoeven uit te voeren".
Omnibus
Het Omnibusvoorstel van de Europese Commissie mikt op vereenvoudiging en stroomlijning van duurzaamheidsregels. Naar verwachting daalt het aantal beursgenoteerde (wave 1) ondernemingen dat onder de CSRD en dus onder verslaggevingstoezicht van de AFM valt, van ongeveer 160 naar iets meer dan honderd, denkt de toezichthouder.
Voor andere ondernemingen (wave 2) en beursgenoteerd mkb (wave 3) wordt de implementatie uitgesteld. Idee van Omnibus is dat wave 1- en wave-2-ondernemingen met minder dan duizend werknemers en alle wave 3-ondernemingen, geheel buiten de reikwijdte van de CSRD vallen. Dat vooruitzicht heeft impact op ondernemingen en daarmee ook op accountantsorganisaties die zich al hebben voorbereid op naleving van de CSRD.
Ingroeipad
De voorbereiding op de CSRD-vereisten is "een reis omgeven met onzekerheden", zo stelt de AFM, die daarom vast wil houden aan een ingroeipad. De duurzaamheidsverslagen over 2024 die grote beursgenoteerde ondernemingen deze maanden moeten publiceren zijn daar onderdeel van.
Zoals eerder aangekondigd in de Agenda 2025 onderzoekt de AFM dit jaar duurzaamheidsrapportages van grote beursgenoteerde ondernemingen. De focus ligt daarbij op de dubbelematerialiteitsanalyse en toelichting van impact, kansen en risico's.
Ook onderzoekt de AFM hoe oob-accountantsorganisaties zich voorbereiden op het verlenen van assurance op basis van de CSRD, met specifieke aandacht voor het stelsel van kwaliteitsbeheersing rondom duurzaamheidsassurance en de uitgevoerde assurancewerkzaamheden bij een beperkte mate van zekerheid.
De onderzoeken zullen niet leiden tot handhaving, tenzij sprake is van flagrante overtredingen. De toezichthouder kiest naar eigen zeggen voor een "coöperatieve benadering", waarbij ondernemingen en accountants worden gestimuleerd om zich beter voor te bereiden op de CSRD. "Onze onderzoeken en publicaties dragen bij aan een gezamenlijke learning curve", aldus de AFM.
Gerelateerd

'Klanten zien me als gelijkgestemde die zich inzet voor hetzelfde doel'
Sinds Ciaran Robbins bij KPMG overstapte van de financiële audit naar sustainability, ervaart hij nieuwe zingeving in de accountancy. Nu ijvert hij bij zowel zijn...

NBA: Verklaar Wijzigingswet accountancysector niet controversieel
De NBA vraagt de Tweede Kamer om de Wijzigingswet accountancysector en de Nederlandse implementatie van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD spoedig te behandelen....

Twijfel over steun voor Omnibus vereenvoudigingspakket
Uit een enquête onder meer dan duizend Europese bedrijven, verspreid over 26 Europese landen, blijkt dat 61 procent tevreden is met de Europese duurzaamheidsrichtlijn...

AFM gaat scherper letten op duurzaamheidsclaims
Hoewel financiële ondernemingen goede stappen zetten als het gaat om duurzaamheidsinformatie, is nog veel inzet nodig; ook voor naleving van regels die al langer...

Symposium over statistiek in ESG
Hoe ver is de auditpraktijk met het toepassen van data-analyse op het gebied van ESG? De Stuurgroep Statistical Auditing van het Limperg Instituut gaat daarop in,...