Economie EU groeit dit jaar, ondanks spanningen in handel
De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen.
Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone. Voor volgend jaar wordt een groei verwacht van 1,5 procent in de EU en 1,4 procent in de eurozone.
Veerkracht
"De EU-economie toont veerkracht te midden van hoge handelsspanningen en een toename van de wereldwijde onzekerheid. Maar we mogen niet zelfgenoegzaam zijn", zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Door vele risico's voor de economie en handel "moet de EU doortastende maatregelen nemen om ons concurrentievermogen te stimuleren".
De groei, die zich al aftekende in het laatste kwartaal van 2024, is vooral te danken aan een sterke binnenlandse vraag.
Nederland
De Nederlandse economie groeit dit jaar met 1,3 procent en volgend jaar met 1,2 procent, zo verwacht de Commissie.
De voorjaarsprognose is met de nodige aannames opgesteld. Zo is ervan uitgegaan dat de importtarieven die de VS voor de EU hebben ingevoerd op de nu gepauzeerde 10 procent blijven staan. Er is wel rekening gehouden met de huidige tarieven voor staal, aluminium en auto's van 25 procent.
De economische groei buiten de EU wordt nu geraamd op 3,2 procent voor dit jaar en volgend jaar. Vorig najaar werd nog gerekend op een groei van 3,6 procent. Die neerwaartse bijstelling is vooral het gevolg van de verslechterde vooruitzichten voor zowel de VS als China. De wereldwijde handel vertraagt nog sterker.
Inflatie
De verwachting is dat de inflatie in de eurozone afneemt tot gemiddeld 2,1 procent in 2025 en 1,7 procent in 2026. In de EU komt de inflatie in 2026 net onder de 2 procent uit.
De inflatie in Nederland komt in 2025 naar verwachting uit op 3 procent, in 2026 op 2 procent.
De werkloosheid in Nederland stijgt naar 3,9 procent dit jaar en 4 procent in 2026, ten opzichte van 3,7 procent in 2024.
Het Nederlandse begrotingstekort komt dit jaar uit op 2,1 procent en in 2026 op 2,7 procent. Dat tekort is nu 0,9 procent. De staatsschuld stijgt van 43,3 procent in 2024 naar 45 procent in 2025 en tot 47,8 procent in 2026. Volgens de EU-regels mag het tekort niet groter zijn dan 3 procent en de schuld niet hoger dan 60 procent van het bbp.
Bron: ANP
Gerelateerd

Economie groeit sterker dan gedacht in eerste kwartaal
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor...

Extra defensie-uitgaven kunnen ook economie helpen, zegt Rabobank
Het opvoeren van de defensie-uitgaven kan zowel de veiligheid als de Europese economie verbeteren. Maar dan moeten de investeringen wel op de juiste manier worden...

Buitenlandse investeringen ontwikkelingslanden laagst sinds 2005
Ontwikkelingslanden lukt het steeds minder om buitenlandse investeringen aan te trekken. Nieuw onderzoek van de Wereldbank wijst uit dat de stroom van directe buitenlandse...

Escalatie handelsoorlog raakt bijna alle sectoren
Een escalatie van de handelsoorlog met de VS zou bijna alle Nederlandse sectoren raken. Onder meer de industrie, groothandel en detailhandel worden rechtstreeks...

Consumenten besteden minder aan goederen en meer aan diensten
Consumenten hebben in april minder goederen aangeschaft dan een jaar eerder. Wel namen ze meer diensten af. De totale consumptie van huishoudens lag in de vierde...