Raad van State: Rijksuitgaven stijgen harder dan toegestaan door Europa
De recent bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven stijgen op middellange termijn meer dan door de Europese Commissie is voorgeschreven.
Dat staat in de voorjaarsrapportage begrotingstoezicht 2025, die de afdeling advisering van de Raad van State heeft gepubliceerd.
Het begrotingstekort en de staatsschuld blijven dit jaar en volgend jaar onder de afgesproken normen van respectievelijk drie procent en zestig procent van de totale omvang van de economie.
De kaders voor de overheidsuitgaven en -inkomsten worden gehandhaafd en nieuwe uitgaven worden financieel gedekt, zo stelt de Raad van State. Tegenover lastenverzwaringen staan ongeveer even grote lastenverlichtingen.
Hogere uitgavengroei dan toegestaan
Hoewel Nederland in 2025 en in 2026 naar verwachting dus binnen de grenswaarden van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) voor overheidsschuld en begrotingstekort blijft, voldoet de rijksbegroting niet aan de Europese begrotingsregels, vanwege een hogere uitgavengroei dan maximaal is toegestaan.
De komende jaren komt de bovengrens van drie procent daardoor wel in zicht. Het begrotingstekort loopt in 2033 op tot 2,9 procent bbp als gevolg van eerder ingezet expansief beleid, de stijgende collectieve uitgaven aan zorg en sociale zekerheid door vergrijzing, afnemende onderuitputting en hogere rentelasten.
Reactie minister
Minister Eelco Heinen van Financiën erkent dat de begroting "niet voldoet aan het uitgavenpad" dat Brussel heeft aanbevolen. In een kabinetsreactie benadrukt hij dat het kabinet in het hoofdlijnenakkoord al wel "een eerste stap" heeft gezet, waardoor de uitgaven vanaf 2027 minder hard gaan stijgen.
De VVD-bewindsman herhaalt dat op termijn meer maatregelen nodig zijn. "Ook volgende kabinetten zullen stappen moeten zetten om de tekorten en de schuld binnen de Europese referentiewaarden te houden."
De Raad van State beoordeelt twee keer per jaar of de overheidsfinanciën voldoen aan de Europese en nationale begrotingsregels; in het voorjaar en op Prinsjesdag.
Bron: Raad van State/ANP
Gerelateerd

Vrees voor stilstand na vertrek PVV uit kabinet
PVV-leider Geert Wilders heeft zijn steun voor de coalitie ingetrokken, waardoor het kabinet is gevallen. Het bedrijfsleven, belangengroepen en diverse maatschappelijke...

Dienst Toeslagen waarschuwt voor effect bezuinigingen op ambtenaren
De Dienst Toeslagen is bezorgd over de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren op het ambtenarenapparaat bij de rijksoverheid.

Financieel Jaarverslag Rijk: Voorzichtigheid, ondanks goede cijfers
Nederland staat er financieel goed voor. Ondanks een lichte krimp in het eerste kwartaal groeide de Nederlandse economie in 2024 met een procent. De groei was sterker...

Rekenkamer ziet bij drie ministeries ernstige problemen in uitvoering van rijksbeleid
Ministers melden weinig resultaten van hun beleid en wat maatregelen bijdragen aan het halen van kabinetsdoelen, kan het parlement moeilijk volgen. De rijksoverheid...

Voorjaarsnota: Kabinet int meer inkomstenbelasting
Het kabinet compenseert het schrappen van de hogere btw op cultuur, media en sport door meer inkomstenbelasting te innen. Dat staat in de Voorjaarsnota. Deze maatregel...