Opinie

Tucht voor het beroep

De Raad van Tucht heeft uitspraak gedaan in één van de geruchtmakendste zaken van de laatste tijd: Sobi versus Deloitte inzake Ahold.

Bij het voorlezen van de uitspraak maakte de tuchtrechter duidelijk dat van de vier klachten met name de eerste en de laatste er echt toe deden. En inderdaad, juist in die twee klachten volgde een uitspraak met potentieel grote betekenis voor het beroep.

De eerste klacht betrof de vraag of de accountant wel had mogen instemmen met consolidatie van enkele joint ventures waarin Ahold niet de "control" had. In de klacht werd relatief veel aandacht besteed aan control-letters, side-letters, en formaliteiten. De tuchtrechter rekent daar glashelder mee af. Ahold had control, zo blijkt uit het feit dat Ahold haar zin kreeg, en niets tegen haar zin moest accepteren. En de accountant heeft dat vastgesteld. Niks juridische werkelijkheden, niks verklaringen, letters, side-letters of side-side-letters, maar heel duidelijk: substance over form. Een principe dat ooit bijna heilig was in het accountantsvak, en dat volgens de tuchtrechter blijkbaar kaarsrecht overeind staat.

De laatste klacht betrof de controle van US Foodservice. Deloitte Nederland steunde op werkzaamheden van Deloitte US, en op het interne kwaliteitssysteem van Deloitte wereldwijd. Niks daravan, zegt nu de tuchtrechter. De accountant is op grond van RAC 600 (tegenwoordig COS 600) gehouden werkzaamheden te verrichten als hij steunt op de werkzaamheden van een andere accountant. De inschatting van de risico's is daarbij bepalend voor wat hij precies moet doen. In deze casus stelt de tuchtrechter dat onvoldoende is gedaan. Maar veel belangrijker is de uitspraak voor het beroep als geheel. Met name netwerken die gewend zijn zwaar te leunen op het werk van collega's uit het eigen netwerk moeten oppassen van de tuchtrechter, vertrouwen is mooi, maar waar nodig zal gecontroleerd moeten worden. Oók als het toevallig iemand betreft met hetzelfde bedrijfslogo op zijn businesscard. Arnout van Kempen

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.