Opinie

Banken en XBRL: Hoe gaat dat in 2010?

Standard Business Reporting (SBR), voorheen bekend als XBRL, houdt steeds meer accountants bezig. Nog niet iedereen is overtuigd van het nut en de noodzaak om zich hiermee bezig te houden, maar het lijkt erop dat het toch wel belangrijk gaat worden.

Eén van de 'wakkerschuddende' signalen was een mail die de Rabobank in september 2009  naar haar klanten stuurde, waarin werd aangegeven dat zij klaar is om jaarcijfers vanaf 1 april 2010 elektronisch te ontvangen. 

Voor ons als kantoor is het relevant om te weten hoe banken concreet omgaan met deze nieuwe ontwikkelingen. Vandaar dat ik bij een aantal banken heb geïnformeerd naar de stand van zaken. 

Ik heb eens gebeld met een bankier die in het regiomanagementteam van een grote bank zit en tevens een redelijke portefeuille beheert. Ik vroeg hem in hoeverre zijn organisatie gereed was om jaarcijfers in SBR te ontvangen. Tot mijn stomme verbazing vroeg hij mij wat SBR c.q. XBRL was. 

Ik heb het hem (op mijn manier) wat uitgelegd en zijn reactie was: "Nou, dat klinkt erg interessant! Ik zie de voordelen voor de bank wel. Weet je wat, ik ga eens kijken wie hier intern er zich mee bezighoudt en dan houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen." 

Na circa vier weken is hij nog steeds bezig met kijken en ik weet nog niets meer. 

Dan een volgende poging. Een andere bank met een redelijke omvang. Het contact met een accountmanager verloopt echt plezierig, met name omdat ik hem kan bijpraten over de ontwikkelingen binnen zijn eigen vak. Mijn conclusie naar aanleiding van het gesprek is dat het nog niet echt bij hem leeft. 

De tweede poging bij die bank is met de directeur van de zakelijke afdeling. Hij weet gelukkig meer en heeft er zelfs een visie over. Werkelijk heel goed! En het wonderlijkste voor mij was dat hij het eigenlijk helemaal niet leuk of handig vindt. En dat heeft de volgende oorzaak. 

Hij redeneert als volgt: Wanneer ik een kleine onderneming (klein in de zin van het jaarrekeningrecht) gefinancierd heb voor een bedrag van € 3.500.000, dan krijg ik blijkbaar bijzonder weinig of zeer gecomprimeerde cijfers. Hoe kan ik op basis van deze cijfers een reële risicobeheersing handhaven? 

Op basis van deze bevindingen ben ik enorm benieuwd in hoeverre banken in staat zullen zijn in 2010 hun eigen 'vertrouwelijke'(?) roadmap te kunnen blijven volgen. 

Albert Fieret

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.