Opinie

Concurrentie op de auditmarkt

De EU heeft er zin in. Er moet concurrentie bij komen op de auditmarkt. En Eumedion ziet het wel zitten. Dat is mooi natuurlijk, maar het roept bij mij wel wat vragen op. Ik ben natuurlijk maar een eenvoudige bedrijfseconoom, van markten en marktwerking heb ik niet zo heel veel opgestoken tijdens mijn studie. Misschien dat een lezer van deze blog mijn inzicht wat kan vergroten:

Als een markt niet wordt gevormd door marktpartijen, maar door een wettelijk gecreëerde vraag, en een wettelijk beperkt aanbod, ligt gebrek aan concurrentie dan niet voor de hand?

  1. In een markt waar de overheid (meer en meer wereldwijd) zowel de productiewijze als het eindproduct als de kwaliteitseisen vaststelt, levert méér concurrentie geen enkele innovatie op, alleen maar verlaging van de kostprijs en de marges. Waarom zou een aanbieder in een dergelijke markt willen stappen?
  2. Als de belangenbehartiger van de grootste institutionele beleggers in Nederland - en daarmee van enkele van de grote in de wereld - meer concurrentie wil op de auditmarkt, zou ze dan zelf niet wat meer moeite moeten doen om in algemene vergaderingen van aandeelhouders te pleiten voor de BDO's en Grand Thorntons van deze wereld?

Vanuit het individuele kantoor geredeneerd vraag ik me vooral af: zelfs als je kapitaal kan aantrekken, waarom zou je dan als middelgroot kantoor de doorstoot naar de Big 4-markt willen maken? 

Méér concurrentie is mooi, maar schiet pakweg BDO er veel mee op om de strijd met de grote vier aan te gaan? Hoeveel kapitaal zou er nodig zijn om een global network te bouwen dat zich kan meten met de grote vier? En als dat lukt, wat dan? 

Natuurlijk, marktwerking is reuze mooi. De prijzen kunnen omlaag, de innovatie kan versneld worden. Maar dan ook graag echte marktwerking. Een totaal gereguleerde markt is geen markt, maar een spel zonder nieten voor wie slim gebruik maakt van de mogelijkheden. Het is ambtenarij, maar dan met leuke winstkansen. 

Of snap ik er echt helemaal niets van? Wie praat me bij? 

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.