Opinie

Deponering jaarstukken

Het Financieele Dagblad kwam vandaag met het 'nieuws' dat bijna de helft van de bedrijven te laat is met de deponering van de jaarstukken.

Afgezien van de vraag wat de nieuwswaarde is van dit bericht, is het de vraag of het als zodanig wel juist is. Met name het slot is verbazend. Het gaat om de volgende twee zinnen: "Een blik in de jaarstukken van zijn handelspartner leert een directeur of hij met vertrouwen met die partner in zee kan gaan. En een kredietverzekeraar weet of hij met een gerust hart kan verzekeren." 

Mooi verhaal, hoor, dat ik mijn handelspartner kan vertrouwen nadat ik een blik in zijn jaarstukken heb geworpen. Alleen geloof ik daar niets van. Zou ik alle handelspartners, die niet hebben gedeponeerd, dan primair moeten wantrouwen? En dat zijn er meer dan uit de cijfers blijkt, aangezien alle niet-rechtspersonen ook niet deponeren. 

Wat wel een aardige (maar eveneens onbegrijpelijke) opmerking is, is dat een kredietverzekeraar weet of hij met een gerust hart kan verzekeren. Iedereen weet nog wel de actie die Atradius heeft uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2008: de kredietrisico's massaal inperken door het verlagen van de kredietlimieten. Ik kan in die actie geen enkel verband vinden tussen de tijdigheid van de deponering van de jaarstukken en tussen de individueel toegepaste verlagingen. Daarom snap ik de opmerking niet dat de verzekeraar ‘met een gerust hart kan verzekeren'. 

Blijkbaar leeft de deponeringsplicht niet in Nederland. En dat is nog redelijk logisch, want de deponeringsplicht is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. 

Voor een willekeurige ondernemer in het MKB is dat toch wel een vreemde scheiding. Een jurist stelt dan dat het privévermogen van de eigenaren van een niet-rechtspersoon ook tot het aansprakelijk vermogen behoort. Maar wat als de ondernemer gehuwd is met huwelijkse voorwaarden en het privévermogen bij de partner zit? 

Wat mij betreft zou er een keuze moeten komen: of iedere onderneming c.q. ondernemer publiceert, of niemand publiceert. 

Dat laatste werkt niet, dus een deponeringsvrijstelling voor het integrale MKB ligt dan het meest voor de hand. De voorstellen hiervoor liggen al gereed. Het zou mooi zijn, wanneer die zo snel mogelijk wordt ingevoerd. En passant is dan dat uiterst merkwaardige wettelijke vermoeden van bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement bij niet-tijdige deponering voor die ondernemingen ook verdwenen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.