Opinie

Zoeken naar een verklaring

In deze komkommerperiode werden we op dit forum getrakteerd op een snedig stukje over een bijzonder soort verklaring die in een toelichting van de Gemeente Dordrecht werd genoemd.

Een aantal reacties op het stukje stond in het teken van wat zijn ze dom en we moeten het net zolang uitleggen tot ze het wel snappen. De regels zijn tot doel verheven. 

Het feit dat de verklaring de communicatie van de accountant is met de buitenwereld - en dus helder moet zijn - wordt in die reacties niet helemaal begrepen. Dat wordt in ieder geval duidelijk als je het verklaringenstelsel met receptuur vergelijkt. Ik hoef niet te begrijpen hoe de kok het eten klaarmaakt, maar wil wel weten wat er op mijn bordje ligt.

Het stelsel is al vaker onderwerp geweest op dit forum. Ik verwijs ter illustratie nog even naar de Wildschut-blog 'Accountant moet betere informatie geven en minder gegevens' en de bijdragen 'Nieuwe verklaringen' van Tom Nierop en 'It's not what you say, it's what people hear' van Marcel Pheijffer, alle uit oktober 2007. 

Maar het wordt nu wel tijd om iets te doen.

Verklaringen die niet worden gebruikt mogen weg. Verklaringen die niks toevoegen mogen ook weg. Daar horen wat mij betreft ook verklaringen bij over de betrouwbaarheid van processen. Als ik dat belangrijk vind, neem ik wel een ISO-certificaat. Veel goedkoper...

Ik ben benieuwd wie nu besluit om met de verklaringenstelsel aan de slag te gaan. Twee man bij de koffie die even afstemmen? Of een vergadering van een commissie met notulen waarin de herziening niet opportuun wordt geacht. Een ledenraadpleging? Weet iemand hoe zoiets werkt?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.