NBA

NEMACC: Kenniscentrum voor mkb-praktijk

Terwijl ik dit schrijf staan de kranten weer even vol over het accountantsberoep en wordt er zelfs in Nieuwsuur aandacht aan geschonken. Weliswaar maar drie minuten, tussen de Elfstedenkoorts en de zorgen bij Ajax door, maar toch.

Het gaat daarbij zoals meestal over audit, over grote kantoren en organisaties van openbaar belang. De behandeling van de nieuwe accountantswet en discussies over scheiding van controle en advies en verplichte kantoorroulatie lopen in de Tweede Kamer lastig door elkaar heen.

Maar is er meer dan audit en oob's. Het gros van de leden is immers actief in een ander marktsegment. En nog altijd is het midden- en kleinbedrijf de motor van onze economie. Om te zorgen dat het mkb ook binnen de beroepsorganisatie de aandacht blijft krijgen die het verdient, is de mkb-praktijk voor de komende twee jaar door het NBA-bestuur tot bijzonder speerpunt benoemd. Dat zal zichtbaar worden op tal van manieren, maar in ieder geval via de oprichting van NEMACC: een nieuw kenniscentrum van de NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam samen, waarbinnen het functioneren van de mkb-accountant centraal staat. Afgelopen maand zijn de handtekeningen onder de oprichtingsakte gezet.

Doel van NEMACC is de ondersteuning en de profilering van de accountant in het mkb via een gespecialiseerd kenniscentrum en gericht academisch onderzoek. De opzet is mogelijk gemaakt door aanwending van het surplusvermogen van de NOvAA, dat niet is ingebracht binnen de fusieorganisatie NBA. Als NOvAA-voorzitter mag ik ook het voorzitterschap van de toezichthoudende raad van NEMACC vervullen.

De leerstoelgroep van NEMACC richt zich primair op onderzoek voor de non-assurance en adviespraktijk van de accountant en op ontwikkelingen in het beroep. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar bedrijfsopvolging, naar het imago van de mkb-accountant, diens rol bij fraude en fiscale versus commerciële winstbepaling. Ook worden vanuit de leerstoelgroep de nodige onderwijsactiviteiten ontwikkeld: speciale colleges voor studenten AA en RA, masterclasses voor leden.

Naast de leerstoelgroep kent NEMACC een denktank, die op strategisch niveau ontwikkelingen in het beroep en de maatschappij volgt en kijkt wat de gevolgen daarvan zijn voor de beroepspraktijk. In die denktank komen vertegenwoordigers van de leerstoelgroep, de raad, wetenschappers, accountants en vertegenwoordigers van de NBA samen. Het documentatiecentrum van NEMACC ten slotte is gericht op het ontsluiten van publicaties over het functioneren als accountant binnen het midden- en kleinbedrijf.

Op 14 maart 2012 trapt NEMACC officieel af met een seminar aan de Erasmus Universiteit, waarin de vier aan de leerstoel verbonden hoogleraren vooruitblikken naar de toekomst van de mkb-praktijk. 'Kennis in bedrijf' is de titel. En dat is precies waar NEMACC voor staat. Van harte aanbevolen. Kijk op www.nemacc-symposium.nl voor alle info.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.