Opinie

Wat stelt het NBA-ambassadeurschap nu voor?

Al meer dan tien jaar vervul ik formeel de rol van ambassadeur voor onze beroepsorganisatie. Ooit in het leven geroepen om een groep ambassadeurs in te zetten om het accountantsberoep in de volle breedte te promoten.

Het grootste deel van deze tijd gaf ik als AA-ambassadeur voorlichting aan scholieren, bedrijven en instellingen. Ik reisde letterlijk van Groningen tot Maastricht om accountancy-geïnteresseerden alle ins and outs te vertellen over het vak. Daarnaast bezocht ik als ambassadeur menig ondernemersnetwerk, waaronder KvK-events, de Week van de Ondernemer en andere bijeenkomsten.

Via presentaties liet ik aan ondernemers die het maar wilden horen, zien dat zij vooral een accountant moesten hebben om hen te adviseren. Dat leverde vaak mooie en boeiende gesprekken op. Niet alleen op doordeweekse dagen, maar ook weekenden werden ervoor opgeofferd. De liefde voor het vak werd ondergeschikt gemaakt aan de steeds zeldzamer wordende vrije tijd. Met complete standwanden en foldermateriaal reisde ik door het land. Dat moet nu meer dan 250 bijeenkomsten geleden zijn.

Plotseling was daar de noodzakelijke omhelzing tussen de beide bloedgroepen en het AA-ambassadeurschap ging over in het NBA-ambassadeurschap. Ook RA's werden uitgenodigd om ons beroep positief uit te dragen.

De scholierencampagnes en ondernemersnetwerken gingen door. Toch veranderde het klimaat waarin de rol van ambassadeur werd en wordt beoefend.

De afgelopen jaren komen accountants niet altijd positief in het nieuws. Het beroep staat opvallend vaak in de schijnwerpers. Niet altijd even positief. Daarmee komt de rol van ambassadeur bij bijeenkomsten ook plotseling in een ander daglicht te staan. Regelmatig word ik de laatste tijd fel aangesproken door ondernemers, maar ook studenten die een verhaal te vertellen hebben. De accountants die daarbij ter discussie staan wordt ondeskundigheid, laksheid en graaigedrag toegedicht.

Daar sta je dan als ambassadeur. Los van het feit dat je geen uitspraken kan doen, omdat je de desbetreffende casuïstiek niet altijd kent, voelt het ook als aanval op het beroep. Je wilt namelijk dat het beroep en de organisatie die dat beroep regelt, zo krachtig mogelijk over de bühne komt.

Wordt het niet eens tijd om de functie van ambassadeur te herzien? Laat de ambassadeur het beroep verwoorden via gerichte, krachtige media-activiteiten. Een vast contactmoment bij Pauw & Witteman?

Tot die tijd blijf ik enthousiasmeren. Ook in mindere tijden moet je de dialoog blijven zoeken. Ook scholieren moeten objectief worden voorgelicht . Net zoals ik ooit via de objectieve weg het mooie accountantsvak koos. Ondernemers het belang van een goede mkb-accountant laten zien. Tijd speelde en speelt daarin vooralsnog geen rol. In de afgelopen tijd dat ik óók voor mijn collega-accountants stond te prediken, lagen veel collega's op een oor te slapen. Helaas, óók voor die collega's die ons vak in gevaar brengen. Ja, óók voor die collega's die geprofiteerd hebben van ons monnikenwerk, in de vorm van nieuwe student-collega's of cliënten. Nee, u hoeft ons niet te bedanken. 

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het maartnummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.