Opinie

Huub Wieleman, wordt het nog wat?

Vanmorgen was ik op bezoek bij het NBA, om kennis te maken met Huub Wieleman, de voorzitter. Voor wat het waard is, leek het me wel aardig mijn impressies te delen.

Bij de vorige voorzitter was ik behoorlijk enthousiast over de waarneembare daadkracht, en ik heb dan ook gepleit voor meer Ruud! Mogen we van Huub Wieleman hetzelfde verwachten? 

Als mijn inschatting klopt, gaan we van Huub minder power zien. Hij lijkt me de man niet om als een soort dril-sergeant de troepen aan te vuren. Ruud heeft zichzelf evident tot taak gegeven het beroep wakker te schudden, Huub zal met dat beroep vervolgens beweging moeten aanmoedigen, sturen, en verleiden. 

Ik heb, natuurlijk, het pleidooi van de heer Mock, op deze site vaker ondersteund door anderen, voor een openbaar aanklager onder de aandacht gebracht. Zonder in detail te treden, maar ik ben er sinds vanmorgen voor het eerst echt van overtuigd dat het NBA wel eens zonder die aanklager zou kunnen. Ik hoop dat het zal lukken de buitenwereld te laten zien wat er gebeurt, maar dat het NBA hier serieus de goede kant op beweegt, daar geloof ik nu wel in. 

Ook op een, grappenderwijs maar inhoudelijk serieus, punt waar ik al een tijd voor pleit, blijkt Huub vrijwel dezelfde gedachten te hebben: het woord 'verwachtingskloof' heeft Huub uit zijn vocabulair geschrapt, vertrouwde hij me toe. Dat mag klinken als een flauw detail, maar ik ben er van overtuigd dat het een uiting is van iets belangrijks. 

Waar ik, natuurlijk ook vanwege mijn eigen achtergrond, echt heel blij van werd, is de visie van Huub op regelgeving, handhaving, compliance. Hoewel handhaving een essentieel sluitstuk is en zal blijven, draait het in de allereerste plaats om mentaliteit, normen, waarden, trots op je werk, dat soort dingen. Softe factoren, omdat ze niet zo makkelijk zijn af te vinken. Harde factoren, omdat ze doorslaggevend zijn voor de rol en relevantie van de accountant. Huub heeft in zijn denken de omslag van het strikte vink-denken en handhaven naar de meer 'softe' benadering gemaakt, vertelde hij. Hoera! 

Ik zal niet de hele rij 'blij makende onderwerpen' beschrijven, maar ik wil een cruciaal punt noemen. Wat een bijzonder aangenaam mens en communicator is Huub. Een man die je het gevoel weet te geven dat hij oprecht interesse in je heeft, zonder standsverschil, die zich daarbij ook zelf kwetsbaar toont en even snel betrouwbaarheid toont als vertrouwen schenkt. 

En dat allemaal in een uur of anderhalf? 

Ja, dat allemaal in een uur of anderhalf. Ik moet mijn mensenkennis wel heel erg herzien, als deze voorzitter niet hele mooie dingen gaat doen. Nou maar hopen dat we, en vooral 'ze' dat ook gaan zien. Wie werkelijk trots is op dit beroep, durft ook kwetsbaar te zijn. Deze voorzitter zou daar wel eens heel goed uiting aan kunnen geven.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.