Opinie

Zij dronken een glas…

...deden een plas, en alles bleef zoals het was. Het is een mooi beroep, de accountancy. En er zijn grote revoluties in mogelijk. Maar erg hard gaat het meestal niet.

Ik noteer: 

 1. De voorzitter van de accountantskamer vindt dat openbaar accountants de dans van het tuchtrecht opmerkelijk veel ontspringen. De heer Mock signaleert dat een soort openbaar aanklager voor het accountantsberoep daar iets aan zou kunnen doen.
  Dat is misschien wel zo, maar die aanklager komt er voorlopig niet. Integendeel, desgevraagd zal de NBA melden dat nieuwe convenanten met AFM en Belastingdienst voor de oplossing moeten gaan zorgen.
 2. Dezelfde voorzitter constateert dat de samenstelverklaring opmerkelijk veel meer op een assurance-product lijkt dan het beroep bereid is te erkennen. Ik signaleer dat met wat kleine aanpassingen hierin wel eens aardig wat problemen van mkb-accountants en vooral mkb-ondernemers opgelost zouden kunnen worden. Vorm de huidige COS 4410 om, zodat hiermee voor specifieke groepen ondernemers voldaan kan worden aan de onderzoeksplicht volgens artikel 393 BW 2.
  Mijn gok: u gaat hier voorlopig geen ontwikkelingen in zien.
 3. De voorstellen van Barnier over roulatie en joint audits gaan het niet halen. De lobby van de big four was misschien excessief, maar uiteindelijk toch effectief. Of was die lobby niet eens nodig om deze onzalige voorstellen van tafel te krijgen?
  De heer Docters Van Leeuwen legde ooit uit: we moeten de markt zijn werk laten doen. En daar waar marktimperfecties ontstaan, grijpen we in. Door toezicht bijvoorbeeld. In die lijn heb ik al vele malen gewezen op het feit dat de huidige WTA al het instrumentarium biedt dat nodig is, maar dat we wel een beetje geduld moeten hebben. De AFM doet haar werk, maar heeft wel gewoon tijd nodig. Het begint er op te lijken dat de politiek dat nu ook door krijgt.
 4. Ik pleit al een tijdje voor een verbod voor accountants op het gebruik van de term ‘verwachtingskloof', aangezien dat begrip misbruikt wordt om niet te luisteren naar het maatschappelijk verkeer, maar integendeel, het domme, domme maatschappelijk verkeer maar te blijven uitleggen dat ze zelf niet weet wat ze wil.
  Tot vandaag was ik niet heel optimistisch. Maar het Financieele Dagblad opent vandaag met een artikel waar de kop boven had kunnen staan ‘Accountants gaan eindelijk proberen te leveren wat gevraagd wordt'.
 5. En op een meer persoonlijk vlak: aanstaande woensdag kan mijn verwachting voor de komende jaren er ineens heel anders uit gaan zien. Als 16.000 mensen stemmen op nummer 15 van lijst 8, word ik lid van de Tweede Kamer. Komt er ook eens iemand in die accountancy een prachtvak vindt.
  U begrijpt, ik verwacht dat ik donderdag gewoon een PKI-cursus sta te geven in Eindhoven.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.