NBA

Hartekreet

Durft u op een verjaardagsfeestje nog te zeggen dat u accountant bent? Of doet u er liever het zwijgen toe en moet u ineens naar een andere afspraak als ze er over beginnen?

Dat was een vraag tijdens de Accountantsdag van vorig jaar, toen de reputatie van ons beroep centraal stond. De accountant scoorde toen, eind november, een mager zesje in het onderzoek van professor Cees van Riel. Een cijfer waarmee je als beroep geen genoegen moet nemen. Maar ik vrees dat onze reputatie er sindsdien niet beter op is geworden.

Ik kan me goed voorstellen dat u, net als ik, inmiddels moe bent van de berichten over accountants in de ochtendkrant. Die negatieve publiciteit, veroorzaakt door een aantal stevige incidenten, raakt onze gehele beroepsgroep: van Amstelveen tot Zevenaar, van Delfzijl tot Vlissingen. Ook de klant van het eenmanskantoor in Friesland leest De Telegraaf. En in de kolommen van een krant gaat de nuance vaak verloren.

Ondanks al die kritiek ben ik er trots op accountant te zijn. Ik geloof van harte in de meerwaarde van ons mooie vak. Ik ben er van overtuigd dat de overgrote meerderheid van onze 21.000 leden iedere dag opnieuw bezig is met zijn of haar werk goed te doen. Met zorgvuldig samenstellen, beoordelen en controleren, met gedegen adviseren, met ondernemers met raad en daad terzijde staan. Als ik het recent verschenen jaarverslag van de NBA Klachtencommissie lees, constateer ik dat er weinig klachten tegen accountants worden ingediend. Begrijp me goed, de kritiek op ons beroep vanuit de politiek en de toezichthouder, tuchtmaatregelen vanuit de Accountantskamer: dat is allemaal terecht. We moeten ons werk nog beter doen en samen bouwen aan herstel van vertrouwen. Maar tegelijk zijn er duizenden hard werkende accountants die elke dag hun vak deskundig, onafhankelijk en integer invulling geven. Daar lees je nooit over. Daarom werken we als NBA aan een serie artikelen over accountants die verschil maken in de praktijk. Suggesties daarvoor zijn welkom. Goede verhalen mogen ook worden verteld.

Deze maand heb ik vanuit NEMACC opnieuw contact met Cees van Riel, die nu vervolgonderzoek doet naar de reputatie van accountants in het mkb. Onderzoek dat anders van opzet is dan hetgeen tijdens de Accountantsdag is gepresenteerd; meer verdiepend en kwalitatief. Uit eerder onderzoek kwam de accountant in het mkb naar voren als meest vertrouwde adviseur van de ondernemer. Een rol die we moeten willen blijven vervullen, nu en in de toekomst.

Ten slotte: op 23 juni houden we de jaarlijkse ledenvergadering van de NBA. Als alles gaat zoals gehoopt mag ik daarna nog even blijven als vice-voorzitter, vanuit mijn rol als vertegenwoordiger van de ledengroep openbaar accountants. In de vele contacten die ik als NBA-bestuurslid heb kom ik collega's tegen die hun benen uit hun lijf lopen, voor hun beroep en voor hun opdrachtgevers. Dat geeft me inspiratie om door te gaan met het bestuurswerk. En om ook eens een hartekreet als deze te slaken. Houd vol collega's, we hebben nog altijd een prachtig beroep.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het juninummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.