Nieuws

Reputatie accountant: publiek positiever, gebruiker kritisch

Het algemeen publiek geeft de controlerend accountant een iets beter 'rapportcijfer' (6,3) dan in 2013 (6,0). Autoriteiten blijven kritisch, maar geven met een 'zesje-min' ook een wat hoger cijfer. Gebruikers van informatie zijn wat minder tevreden dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Reputation Institute naar de reputatie van controlerend accountants, gepresenteerd op de Accountantsdag.

De waardering voor accountants is gemeten onder autoriteiten zoals de AFM, DNB, Algemene Rekenkamer, Ministeries en de Belastingdienst. Ook beleggers, financieel analisten en banken deden mee aan het onderzoek. Naast deze zogenoemde ‘gebruikers van informatie’ vond onder het algemeen publiek een representatieve steekproef plaats.

De onderzoekers - onder leiding van professor Cees van Riel - spreken van een lichte vooruitgang.

Het algemeen publiek blijkt positiever en het vertrouwen van autoriteiten in het bestaansrecht van accountants is licht gestegen (van een 5,3 naar een 5,8). Vakbekwaamheid en kennis worden goed gewaardeerd. Opvallend is dat de zogeheten millennium generatie de accountant een ruime 6,5 geeft en daarmee aanmerkelijk positiever is dan oudere generaties. Ook mensen met een hoger inkomen zijn positiever over accountants.

Onder de ‘gebruikers van informatie’ leeft scepsis over de controlekwaliteit, de prijs/kwaliteit-verhouding en het innovatief vermogen van de sector. Het algemeen publiek is - ondanks de hogere waardering - nog steeds kritisch op de onafhankelijkheid van de controlerend accountant. De onderzoekers concluderen dat hoe nauwer stakeholders samenwerken met accountants, hoe kritischer hun oordeel wordt. Wel hebben autoriteiten opmerkelijk veel vertrouwen in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap van accountants (rapportcijfer 7,2).

Vertrouwensfunctie

De reputatie van accountants is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met andere beroepsgroepen met een vertrouwensfunctie voor het algemeen publiek. Deelnemers werden in het onderzoek gevraagd naar hun mening over die beroepen. Advocaten hebben een even goede reputatie als accountants (6,5), en notarissen kregen een vergelijkbaar rapportcijfer van 6,7. Artsen kregen met een 7,7 het hoogste rapportcijfer van de respondenten.

Het Reputation Institute, onderdeel van de Erasmus Universiteit, is een internationaal onderzoeksbureau dat bekend staat om haar internationale reputatiemonitor van zevenduizend organisaties – verdeeld over 25 sectoren in veertig landen. De monitor meet de aanjagers van reputatie, waaronder producten & diensten, innovatie, mvo, leiderschap, kwaliteiten en communicatie.

» Download de presentatie

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.