Opinie

Even iets heel anders

Even iets anders. We zijn allemaal gewend aan het feit dat we dingen dierlijke namen geven.

De fiets is het 'stalen ros', van een trein maken we het 'ijzeren paard' en de auto wordt aangeduid als de 'heilige koe'. Misschien kunnen we dit zolonmorfisme noemen - de dierlijke gedaante aannemend - in het verlengde van antropomorfisme - de menselijke gedaante aannemend.

Voorbeelden van antropomorfisme zijn onder andere: Angry Birds, M&Ms en robots. Robots zijn exemplarisch voor dingen die een menselijke gedaante aannemen. Maar ook computers worden al geantropomorfiseerd sinds ze uitgevonden zijn. Het RAM wordt vergeleken met ons kortetermijngeheugen en het ROM met ons langetermijngeheugen.

Sinds enige tijd is er een omgekeerde beweging gaande. De mens wordt nu vergeleken met de computer en krijgt machine-achtige kwaliteit toegedicht.

Men begint 'binair' te denken, Snapchat wordt vergeleken met ons vermogen om de waargenomen werkelijkheid te observeren, te filteren en weer te vergeten, we doen even 'control, alt, delete' als we op nieuw beginnen en als we kort slapen, is dat hetzelfde als het opladen van een iPOD of Blackberry: vlug resultaat maar al snel weer leeg. De machine gedaante aannemend - michanimorfisme als het ware.

Nu zou ik graag eens uw mening horen over wat er in onze controlepraktijk te morferen valt (er is helaas geen oud-Grieks woord voor controle, wat niemand zal verbazen). Uw reacties zijn hieronder van harte welkom. Het beste 'morfisme' krijgt een prijs.

Om u op gang te helpen, denk aan de woorden: vinken, beancounter, raam- en deurkant, Antillenrondje. En wat zouden de morfismes zijn voor opzet en werking, professional judgment, zodanig inzicht, vertrouwen en vastgoedaffaire?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jeroen Bulk RA is is parttime financieel directeur bij diverse bedrijven in het mkb.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.