NBA

Examenvrees?

De workshops ter voorbereiding van de verplichte kennistoets voor controlerende accountants deden het goed dit voorjaar. Niet zo vreemd, want even opfrissen vooraf helpt zeker.

Ik heb de kennistoets inmiddels zelf gemaakt en ik ben blij met het behalen ervan. Even wat ervaringen:

  • Het online toetssysteem werkt uitstekend.
  • In totaal heb ik er een kleine drie uur over gedaan, dat is - heb ik inmiddels begrepen - normaal.
  • De toets telt veertig vragen. Je mag de HRA-bundel er bij gebruiken (tegenwoordig ook beschikbaar op de iPad, dat scheelt een bos en een dikke tas). Bij 24 vragen heb ik die bundel er bij gepakt en in tien gevallen resulteerde dat in een ander antwoord dan ik gevoelsmatig in eerste instantie had gegeven. Oftewel: het raadplegen van de regelgeving heeft bijgedragen aan het halen van de toets.

Enkele onderwerpen die in mijn toets aan de orde kwamen: hoe rapporteer je als de openingsbalans niet is gecontroleerd? Wanneer mag je negatieve debiteurenconfirmaties gebruiken? En is Standaard 600 ook van toepassing als je geen andere accountants inschakelt? Kortom: relevante en praktijkgerichte vragen. Het toetsprotocol is door de NBA opgesteld met inbreng van de AFM. De inhoud van de toets zelf is gemaakt door afdelingen vaktechniek van openbare kantoren, in samenwerking met toetsingsorganisatie Cito. Die kennen we allemaal nog van de basisschool, maar ze doen veel meer, ook voor het bedrijfsleven. Er is een kritische review op de inhoud gedaan, onder andere vanuit enkele middelgrote kantoren en de praktijkopleiding. De inhoud is dus gedegen en als gezegd sterk praktijkgericht.

De kennistoets is verplicht voor controlerend accountants. Maar ik beveel hem ook van harte aan bij degenen die actief zijn in het accountancyonderwijs of als toezichthouder op accountants. U heeft de tijd tot 31 december om de toets te maken. Maar de zomer is wellicht een mooi moment om wat bij te studeren en de toets af te leggen. In september presenteren we een plan voor de toekomst van ons beroep aan de Tweede Kamer. Het is goed dat we daarin kunnen refereren aan de toets, om aan te geven dat we serieus met ons vak bezig zijn.

U kunt de kennistoets aanvragen bij de NBA, maar ook de SRA en Kriton zijn uitstekende aanbieders van de toets. Van alle drie partijen hoor ik dat de kennistoets vaak in één keer wordt gehaald, maar dat er door de kandidaat veel tijd aan het maken van de toets wordt besteed. Voor de goede orde: de NBA zelf doet verder niks met uw toetsresultaten. En u krijgt voor het maken geen PE-uren, want we hebben het over basiskennis van ons vak. Dat is toch fair?

Ik ben er trots op dat we dit als NBA doen, geen enkele andere beroepsorganisatie doet zoiets. En ik ben benieuwd naar reacties met uw ervaring. Wordt examenvrees een examenfeest?

Kennistoets

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.