NBA

Advocaten in de VS

Afgelopen zaterdag stond er in katern 'Outlook' van het FD een interessant artikel van correspondent Gerben van der Marel over de advocatuur in de VS.

Veel van wat daar in stond deed me denken aan de discussies die in Nederland over het accountantsberoep worden gevoerd. Er wordt gesproken over het afglijden van de advocatuur in de VS door 'de focus op geld, het korte termijn denken en de zucht naar expansie'. 

Enkele uitspraken van criticasters van het beroep in Amerika: 'Men doet bovendien graag alsof grote kantoren de beste kwaliteit leveren, maar dat is helemaal niet zo.' 'Als geld het enig smeermiddel is in een advocatenkantoor, dan is het gedoemd in te storten'. 'De maatschappen van de elitekantoren worden een gesloten bastion. Blanke mannen monopoliseren Big Law. Van de partners met aandelen is  maar 15 procent vrouw. Minderheden zijn helemaal slecht vertegenwoordigd, met 5 procent.'

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook wordt de vraag gesteld of veel uren schrijven de juiste maatstaf is om kwaliteit of productiviteit te meten.

Een groot verschil met het accountantsberoep in Nederland is dat het accountantsberoep hier reflecteert op haar functioneren. In staat en bereid is om naar het eigen functioneren te kijken. De wil er is om dit functioneren en de kwaliteit van het werk op een hoger plan te brengen. Ook is er het besef dat de cultuur binnen de kantoren dient te veranderen. Daar wordt gestructureerd aan gewerkt in een project  met een werkgroep en een stuurgroep.

Dat is iets wat de advocatuur in de VS niet doet. Volgens het artikel gaan de kantoren na een schandaal bij een ander kantoor 'over tot de orde van de dag'. Als de advocaten erop worden gewezen dat er 'disrupters' zijn, zoals concurrenten met nieuwe businessmodellen, dan reageren ze met 'minachting en ontkenning' (onderzoek door Harvard-onderzoekers Christensen, Wang en Van Bever).

In de Nederlandse advocatuur zijn er gelukkig nog geen Amerikaanse toestanden, al zijn er inmiddels wel Angelsaksische kantoren toegetreden tot de Nederlandse markt.

Maar laten we hier maar focussen op het accountantsberoep in Nederland.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Anne-Marike van Arkel was tot 1 februari 2018 algemeen directeur van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.