Opinie

Doorpakken in 2015

Nu het nieuwe jaar is begonnen, kijken we terug op een veelbewogen 2014. Het accountantsberoep is als nooit te voren in beweging gekomen. Maar her en der lijkt de motor alweer te haperen. Het echte werk moet nog beginnen. In het publiek belang.

Na een indringende oproep van politiek Den Haag zette de NBA een werkgroep van jonge en bevlogen accountants aan de slag. Het poldermodel dat we al jaren kennen, werd losgelaten. Ook werd niet gekozen voor de trage besluitvormingsmachine via ledenconsultaties en Algemene Ledenvergaderingen, maar om commitment van de grote accountantskantoren gevraagd.

Het resultaat mocht er zijn. Een sterk rapport. Dat door ‘de betrokken kantoren' werd omarmd, zoals NBA-voorzitter Huub Wieleman recent constateerde.

De gekozen route werd ook in Den Haag met instemming begroet. Maar er ging gaandeweg wel wat verloren. De sectorbrede focus maakte plaats voor concentratie op de oob-kantoren. Sterker nog: de werkgroep schreef expliciet in haar rapport verbreding te hebben overwogen (lees: naar de niet-oob kantoren) maar daarvan af te zien omdat dit schadelijk zou zijn voor de betrokken bedrijven (lees: het mkb).

Als belangenbehartiger voor mkb-accountants pakte Novak de handschoen op die de werkgroep noodgedwongen liet liggen. Het simpelweg 'doorvertalen' van 53 maatregelen die grotendeels gericht zijn op de oob-praktijk is niet voldoende, vond Novak. Ook mkb-accountants moeten volop aan de bak, maar wel met een eigen analyse, agenda en visie.

Een prima initiatief, zei minister Dijsselbloem in een overleg met de Tweede Kamer, waarbij hij aannam dat Novak en SRA dit in samenspraak met de NBA verder zouden oppakken. Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vond dat de aandacht voor mkb-accountants niet onder mocht sneeuwen.

Met deze Haagse aanbeveling in de achterzak, is Novak vol verwachting naar de NBA afgereisd. Daar bleek de urgentie voor dit broodnodige initiatief niet te worden gevoeld. Tot onze verbazing en verbijstering liet het NBA-bestuur weten de noodzaak niet te zien om aan de slag te gaan met een maatwerkrapport voor een derde van alle ingeschreven accountants.

Ook NBA-directeur Berry Wammes blijft in zijn laatste column stug volhouden dat het héle accountantsberoep gewoon aan de slag kan met de 53 maatregelen van de werkgroep. Iets wat de werkgroep zelf nota bene voor mkb-accountants een heel slecht idee vond...

Waarom blijft Novak toch zo hameren op een eigen rapport? Kunnen mkb-accountants niet gewoon aan de slag met een enkele maatregel uit het rapport en de brede reeks aan initiatieven die de NBA de afgelopen tijd in de etalage heeft gezet? Nee dus. Wat wij missen in de NBA-aanpak is een samenhangende visie.

Volgens Novak is beterschap voor de beroepsgroep niet mogelijk zonder een deugdelijke diagnose. Voor oob-accountants is die diagnose even indringend als overtuigend gesteld door de werkgroep. Voor mkb-accountants moet hetzelfde gebeuren. De urgentie om te veranderen werd niet door iedereen gevoeld, constateerde Berry Wammes na een bijeenkomst met niet-oob-kantoren. Dat herkennen wij én sterkt ons in de overtuiging dat niet-oob accountants meer moeten doen dan een handjevol van de 53 maatregelen overnemen en de rest met ‘niet van toepassing' wegvinken. De werkgroep was de eerste om dat te onderkennen en juist daarom is maatwerk nodig.

Bij de NBA wordt de deur dicht gehouden voor een initiatief dat 7.000 NBA-leden echt serieus neemt. Diep en diep triest. Novak kan zich daar niet bij neerleggen. En daarom maken we vol overtuiging ons goede voornemen voor 2015 bekend: een eigen rapport dat een heldere diagnose stelt en een integrale behandeling biedt voor een bestendige toekomst van mkb-accountants. Ook dat dient een publiek belang.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

Guus Ham is directeur van de Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren (Novak), de branchevereniging van mkb-accountants.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.