Opinie

Klassiek geval van gebeurtenis na balansdatum

Heeft u het meegenomen in het onderzoek van gebeurtenissen na balansdatum? Of is het u, samen met de rest van Nederland, ontgaan door de tsunami aan berichtgeving over IS, Griekenland en de vader van Frans Bauer?

Dan praat ik u even bij. De SNB (de Zwitserse Centrale Bank) heeft zijn beleid losgelaten om de Zwitserse frank maximaal ongeveer 0.83 eurocent waard te laten zijn. Na talloze interventies, met als gevolgd dat ze hun balanstotaal van 300 miljard Zwitserse frank in 2011 zagen stijgen naar 500 miljard, hebben ze waarschijnlijk moeten concluderen dat dit dweilen met de kraan open was.

Gevolg: De Zwitserse frank is van 14 op 15 januari 2015 met zo'n 20 procent gestegen tot ongeveer 1 euro.

Niet leuk als je een schuld in Zwitserse franken hebt van 100 miljoen. Waar deze eerst 83 miljoen Euro bedroeg, is deze nu omgerekend 100 miljoen Euro waard. Leuk als je een vordering hebt in Zwitserse franken, maar heel vervelend als je die nou net gehedged had.

En wat is de impact op de rente van deze leningen? Vast, variabel? Had je net je vitaminepillenproductie naar Zwitserland verplaatst? Ben je groot afnemer van Swatch horloges? Heb je op kostprijs gewaardeerde deelnemingen in Zwitserland of dochters tegen netto vermogenswaarde?

Of ben je juist een grote exporteur naar dit kleine landje dat blijkbaar zoveel invloed op wereldeconomie kan hebben? Wellicht ben je eigenaar van een bank in Polen en Hongarije die Zwitserse frank hypotheken heeft verstrekt waarvan de huiseigenaren nu in problemen komen? Of misschien gewoon van een Europese bank die obligaties in Zwitserse franken heeft uitgegeven?

Hoe dan ook, de accountant kan aan de slag. Alles bij elkaar is de economie - zonder dat daar enige aandacht aan wordt geschonken - op zijn grondvesten geschud. Er dient een grondige herbeoordeling plaats te vinden van wat de invloed hiervan is op de jaarrekening, en wat er allemaal moet worden toegelicht.

Bureau vaktechniek draait overuren. Ik ga even Toblerone's hamsteren (ook al komen die tegenwoordig uit Amerika).

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jeroen Bulk RA is is parttime financieel directeur bij diverse bedrijven in het mkb.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.