Opinie

De Toon

Net geen vier miljoen pageviews scoorde deze nieuwssite voor accountants in het afgelopen jaar; om precies te zijn 3.977.373 stuks. Liefst achttien procent meer dan het jaar ervoor, dat zijn ruim zeshonderdduizend extra raadplegingen van dit medium.

Leuk nieuws voor deze nog redelijk verse hoofdredacteur. Minstens zo leuk vond ik dat we al op de tweede werkdag van dit nieuwe jaar op twee plaatsen werden genoemd in het FD ('dat meldt de accountancywebsite Accountant.nl'). Eigen berichtgeving uit de sector die wordt overgenomen door een landelijke krant. Tomorrow's news today zogezegd; de journalistiek leest mee, we doen ertoe.

Er zijn meer websites die nieuws brengen over onze sector. De meerwaarde van Accountant.nl, naast het nieuws en de reeks prima artikelen, is vooral het bieden van een podium voor discussie. Dat maakt deze site nog altijd redelijk uniek, zeker in de wereld van beroepsverenigingen en -organisaties. In 2016 plaatsten we bijna 170 opinies. Die werden zeer goed gelezen; de hoogst scorende kreeg ruim 4.500 pageviews en 420 opgestoken duimpjes.

In totaal werd er meer dan 1.500 keer gereageerd op opiniebijdragen. Diverse opinies kregen meer dan dertig reacties, soms zo uitgebreid dat ze zelf als opinie hadden kunnen dienen. Daar denken we over na. In 2016 telden we in totaal 261 verschillende reageerders. Er is een vaste kern van enkele tientallen commentatoren, twee ervan scoorden meer dan honderd reacties. Maar 140 reageerden maar één keer.

In het afgelopen jaar is meer dan ooit, in iedere krant, ieder praatprogramma, ieder online nieuwsmedium, geschreven en gesproken over De Toon Van Het Debat, over polarisatie, groeiende onverdraagzaamheid en verlies van vertrouwen. Links 'wegkijkende deugmensen' tegenover rechtse 'xenofobe populisten'; de Volkskrant versus GeenStijl, gelardeerd met 'treitervloggers' en 'reaguurders'.  Ophef over fakenews en toch steeds meer mensen die menen dat Facebook de waarheid spreekt en prima geschikt is als primair nieuwsmedium. En wetenschappelijk onderzoek 'is ook maar een mening'. Zo krijg je Donald Trump in het Witte Huis.

Vergeleken met de toon van de discussie binnen veel van die massamedia is Accountant.nl nog altijd een oase van beschaving en inhoudelijke polemiek. Toch staat onze rol als podium voor vakmatige pennenstrijd binnen de NBA af en toe op de agenda. Want opinies zijn ook wel eens kritisch over de beroepsorganisatie zelf, over grote spelers in de markt, over de kwaliteit van het vak en over de regelgeving. 'Moet dat nu weer?' is soms de reactie. 'Hebben we onszelf nog niet genoeg gekastijd?' Organisaties en individuen die energie en tijd steken in het voldoen aan alle eisen van opdrachtgevers, aandeelhouders, commissarissen, politiek, toezichthouders en beroepsorganisatie vinden het niet altijd leuk als daarop toch weer kritisch wordt gereageerd.

De ontwikkeling van het georganiseerd accountantsberoep, alweer ruim 120 jaar oud, wordt gekenmerkt door een lange reeks van ruzies, opstootjes en discussie. Dat moet, zonder stevig debat komt een vak niet verder. Wie zich in die historie verdiept zal constateren dat het ook in het pre-internet-tijdperk soms hard tegen hard ging. Alleen zat er steeds minstens een maand tussen de verschillende bijdragen. Maar sla er de oude jaargangen van het MAB maar eens op na.

De redactie wil vooral dat de discussie op deze site breder wordt gevoerd, niet alleen door een kleine groep criticasters. Om meer mensen bij het debat te betrekken hebben we eerder die duimpjes ingevoerd, daarover schreef ik vorig jaar al eens. Recent mochten we een opinie plaatsen van twee KPMG-bestuurders; een goede zaak. Ik hoop dat meer auteurs uit de openbare praktijk volgen, ook vanuit de top. Er is volop denk- en schrijfkracht aanwezig binnen het accountantsvak, het zou goed zijn als daar meer mee gedaan wordt.

De opdracht die Accountant.nl tien jaar geleden kreeg, een platform bieden voor discussie en zo het zelfreflecterend vermogen van het beroep vergroten, is onverminderd valide. De noodzaak om de luiken open te houden is meer dan ooit van toepassing; zie het rapport van de Monitoring Commissie Accountancy (waarop nog altijd geen reactie vanuit de kantoren is gekomen).

Accountant.nl is tegelijk geen uithangbord om elkaar ongelimiteerd te beschimpen. Het zou niet goed zijn als potentiële auteurs huiverig worden om hun opinie met de lezers van de site te delen, omdat ze vrezen direct onderuit de zak te krijgen. Eén van de spelregels van deze site is dat opinies niet bedoeld zijn voor het uitvechten van specifieke conflicten of het bewust uitlokken van emotionele reacties. We spelen de bal, niet de man. Dat geldt ook voor de commentaren. Het e-mailadres van elke reageerder is bij de redactie bekend, maar wat mij betreft is anoniem of onder fakenaam reageren op deze site eigenlijk een no-go. Accountants zijn zelfbewust, professioneel-kritisch en staan voor hun mening, toch?

Laten we ook in 2017 de degens kruisen op basis van inhoud en wederzijds respect. Als weldenkende, hoogopgeleide ambassadeurs van een relevant beroep. En als lichtend voorbeeld voor De Toon Van Het Debat.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.