Opinie

De beroepseer van de accountant

Margreeth Kloppenburg en Thijs Jansen stelden onlangs een alleraardigst boek samen. Thema: hoe staat het eigenlijk met de beroepseer van de accountant? En wat is er (meer) nodig de accountant te helpen goed werk te leveren in dienst van ons allemaal? Een boek met artikelen en interviews.

In deze week van bezinning en reflectie heb ik een elftal quotes uit het boek gehaald. Deze zijn wat mij betreft het doordenken en overdenken waard.

Rest mij de lezer een prettige jaarafsluiting en een gelukkig en gezond 2018 te wensen!

 1. Het gaat in de kern natuurlijk om de beroepseer weer terug te krijgen en dat accountants ook beseffen waarom ze eigenlijk worden ingeschakeld. (Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van Financiën)
 2. Zoals we fouten bij elke beroepsgroep waarin we vertrouwen hebben accepteren, zullen we die ook bij accountants moeten accepteren. Het vertrouwen van de maatschappij volgt niet uit de afwezigheid van fouten, maar uit de zichtbare aanwezigheid van beroepseer. (Arnout van Kempen, dienstverlener, compliance officer, ondernemer)
 3. Individuele morele verantwoordelijkheid verdampt in kolossaal grote, uiterst complexe en zeer gespecialiseerde organisaties. (Joris Luyendijk, journalist)
 4. Als er een weeffout is binnen de accountancy, dan is dat misschien wel de wettelijke verplichting tot accountantscontrole. (Kees Camfferman, hoogleraar Financial Accounting en Luc Quadackers, ondernemer en onderzoeker)
 5. Mijn werk is mijn hobby. (Karin van Wijngaarden, partner Grant Thornton)
 6. Je moet niet alleen dat formeel gedocumenteerde pad laten zien, maar juist ook de ruwe randjes, daar waar het schuurt. (Roel Blomsma, cfo Scarabee)
 7. De naïviteit bij de gevestigde orde is soms veel groter dan bij de mensen die willen veranderen. (Eric Smit, journalist)
 8. Als je telkens dossiers op orde moet zien te krijgen, en je gaat geloven dat dat de essentie van je baan is, dan is het werk intellectueel niet interessant en mis je misschien wel de issues die er het meeste toe doen. (Thijs Smit, Chief Audit Executive SHV)
 9. Allereerst moesten we accepteren dat de kwaliteit die we leverden en die weliswaar voldeed aan onze eigen standaarden, onvoldoende was in de ogen van onze externe stakeholders, waaronder de toezichthouders. Die bewustwording gaf aanvankelijk natuurlijk allesbehalve een prettig gevoel. We gingen van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam. (Marco van der Vegte, partner Deloitte)
 10. Kom niet met problemen, maar met oplossingen. (Lars Zwagerman en Arthur van Bemmel, NBA Young Profs)
 11. Ik zie nog veel weerstand tegen echte verandering: er moet kennelijk eerst nog meer fout gaan. (Henk Scheffers, accountant).

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.