Opinie

Voor alles is een eerste keer!

Herinner je nog de eerste keer dat je naar de middelbare school ging? De eerste keer dat je smoorverliefd werd? De aankoop van je eerste huis of je eerste baan… Voor vele dingen in het leven is er een eerste keer.

Zoals mijn eerste keer bij de LOA. Op 19 december werd ik verkozen in het LOA-bestuur (Ledengroep Openbaar Accountants). Mijn compliance officer had mij gewezen op deze sollicitatie met de mededeling: "Dat is echt iets voor jou Antoinette!" En ja, natuurlijk durf je de compliance officer niet tegen te spreken en ging de sollicitatiebrief de deur uit.

Daar volgt een leuk gesprek uit met twee leden van de commissie van de NBA. De hoop dat je dan een plaats krijgt aan de tafel van de LOA begint dan steeds meer te leven. Er is veel te doen in onze beroepsgroep en vanzelfsprekend is het erg leuk, misschien ook wel spannend, om daar deelgenoot van te mogen worden.

Op 19 december was het zover en werd ik verkozen tot kandidaat. En dan komen we weer terug op de eerste keer: mijn eerste keer als deelgenoot aan de tafel van het LOA-bestuur.  Bijzonder leuk en interessant om te zien hoe de bestuurlijke problematiek bij de NBA verloopt. Er staan vele onderwerpen op de agenda. Bij ontvangst van de eerste vergaderstukken kreeg ik 122 pagina's om door te nemen!

Vele onderwerpen vragen de aandacht en moeten behandeld worden, zoals: 

  • de PE-cursus Fraude risicofactor voor de samenstelpraktijk;
  • inrichting van het LOA-bestuur;
  • het NBA jaarplan 2018;
  • het visieproces van de NBA;
  • de Commissie MKB.

Zomaar een greep uit de lange lijst van onderwerpen. Terugdenkend tijdens de terugreis kom je tot de conclusie dat het wel erg veel is en ga je je afvragen “Waar wil ik voor gaan? Waar gaat het nu echt om? Wat is er nodig en wat wil ik bereiken? Welk onderwerp boeit mij het meest? Wat hoort er nog op de agenda te staan?”

Mijn vraag daarom aan de lezers: wat wil jij op de agenda zetten bij de NBA?

Naar Parijs

Er zijn nog andere eerste keren… Recent kwam ik voor het eerst op de beurs Salon International de La Lingerie in Parijs, één van de grootste lingeriebeurzen ter wereld, waar de beste lingeriemerken zich presenteren. Ongelooflijk om te zien hoe groot deze business is.

Hoe komt Antoinette daar nou terecht, zou je denken. Eén van mijn klanten is al jaren werkzaam als ontwerper, gespecialiseerd in het maken van lingerie voor vrouwen die borstkanker hebben gehad. Ze is bezig haar eigen lingerielijn op te zetten. Als haar accountant denk ik graag met haar mee. Dus ben ik meegegaan naar Parijs.

Ik heb mijn ogen uitgekeken. Wat een grote markt; zoveel merken, zoveel modellen. Toch is ook hier ruimte voor creativiteit en iets nieuws. Samen met mijn klant hebben we vragen gedefinieerd. Voor welke lijn wil je gaan? Waar gaat het echt om? Wat is daar voor nodig en hoe wil je dat bereiken?
Het aardige is dat zowel die ondernemer als de LOA dezelfde vragen stelt. Maar dit keer vanuit ondernemend perspectief. De ondernemer maakt bewust haar eigen keuze, of het nu gaat om de doelgroep van de klanten of om de leveranciers. Ze bepaalt zelf met wie ze zaken gaat doen. Welke risico's ze wil en kan lopen, maar vooral hoe ze zorgt voor tevreden klanten.

We hadden na afloop een leuk en inspiratievol gesprek en kwamen tot de conclusie dat onze beroepen overeenkomsten vertonen. Bij haar gaat het erom haar klanten te inspireren en mooi te maken met prachtige lingerie. De klant gaat vaak met een grote glimlach naar huis en voelt zich in het zonnetje gezet.

Als accountant help je mensen en bedrijven om hun financiën op orde te houden. Ook onze klanten gaan naar huis met de steun en informatie die nodig is voor hun financiën. En hopelijk ook met dezelfde grote glimlach!

Of je het nu benadert vanuit bestuurlijk perspectief of vanuit ondernemend perspectief: we willen toch allemaal betekenis geven aan ons of iemands leven. Wat is daarvoor nodig? En wat kunnen wij daarbij betekenen?

Eerste keren… ze zijn om nooit meer te vergeten!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Antoinette Dijkhuizen RA is oprichtster van 4you accountancy. Daarvoor werkte ze bij verschillende grote accountantskantoren, waaronder KPMG en Ernst & Young. Zij is ook lid van het Ledengroepbestuur Openbaar Accountants (LOA).

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.