Opinie

Must reads voor lemmingen

Op het gevaar af verweten te worden dat ik probeer om de Arjen Lubach van de accountancy te willen worden, moet ik toch dringend een aantal belangrijke zaken aan de orde stellen.

Die dringende reden komt voort uit een aantal recente gebeurtenissen. Het referendum over de sleepwet, de door een zelfrijdende Tesla verongelukte vrouw, het Facebookincident en de recent geplaatste speech van de voormalige Chief Business Officer van Google X, Mo Gawdat.

We nemen een stapje terug en plaatsen dit in de context van de drie grote problemen die de mensheid bedreigen:

  1. Overbevolking
  2. Milieu (klimaatverandering, vervuiling, uitputting van natuurlijke bronnen)
  3. Kunstmatige Intelligentie.

1. Voor wat betreft de overbevolking mag ik hopen dat we een oplossing vinden die niet in het verlengde ligt van milieu, kunstmatige Intelligentie, of oorlog en terrorisme. Liever zoeken we dit in bewustwording, preventieve en repressieve maatregelen en zelfs wellicht een twee-kinderen-beleid. Of een soort Earth Hour, maar dan in de vorm van een geboortesabbatical om de zeven jaar. Misschien evolueren we wel en worden we 35 procent kleiner, of storten we ons als lemmingen van een rots.

2. De mensheid is de grootste bedreiging van het milieu en daarmee de grootste bedreiging voor de mensheid. We zijn op de goede weg maar, moeten volhouden. Mochten we ooit verslappen, dan hoeven we alleen maar naar de VN-speech van Severn Cullis-Suzuki te luisteren (The girl who silenced the world for 5 minutes) en we weten weer wat ons te doen staat.

Zelf zet ik hooguit twee keer per jaar iets op Facebook, word ik één keer per jaar getagged en slaap dus rustig in de veronderstelling dat daar niets bij zit wat tegen me zal werken. Een tuinkabouter, een oudejaarsfeestje, Pinkpop en een fietsenwinkel-like. Maar combineer alles en je kunt van mij een suïcidale Bourgondiër maken, met een ziekelijke dwang om te tuinieren met een roze petje op. Combineer dit eens met het gegeven dat WhatsApp en Instagram eigendom van Facebook zijn en dat Facebook in de zorgverzekering stapt. Wat zou dit doen met mijn premies? Ik roep iedereen op, gelijk Cato de Oude - die elke redevoering eindigde met "Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden" - ieder WhatsApp-bericht of Instagram post te eindigen met hetzelfde consumentenartikel (tv, auto, koelkast) en je zult de beangstigende kracht van de advertentiemachine zien.

En Facebook is niet de enige partij. Amazon, AliBaba, Tencent (WeChat), Uber, Airbnb: allemaal voorbeelden van platforms die onstuitbaar en bedreigend zijn. De macht ligt bij de menigte, maar de menigte wordt bestuurd door een dictator. Regulering is de enige optie, aldus de goeroe op dit gebied Sangeet Paul Choudary. Het is de enige control-alt-delete mogelijkheid.

3. Terug naar Mo Gawdat en zijn speech. Zijn claim is: kunstmatige intelligentie is niet te stoppen en machines gaan het van ons overnemen. Het enige wat we kunnen doen is het goede voorbeeld geven, zodat ze zich conform onze waarden en normen gaan gedragen. Ik zeg: HET IS NIET TE LAAT. Ook hier moeten we ingrijpen. We leven niet in symbiose. Kijk naar deze prachtige Dance with robot, maar zie tegelijk dat we het niet kunnen winnen van de precisie en de kracht. Ook hier hebben we een control-alt-delete nodig. Elke machine in elke fabriek heeft een verplichte noodstop. Kunstmatige intelligentie heeft dat ook nodig.

Bedrijven roepen tegenwoordig over People, Planet, Profit. De focus heeft te lang op Profit gelegen. Langzamerhand zien we aandacht voor People en Planet, middels CSR-rapportage en zelfs al een opinie van de accountant daarop.

Wij moeten deze control-alt-delete controlefunctie ook oppakken. Controle op naleving van de AVG en wat bedrijven doen om de consument een simpele mogelijkheid te geven om hun achtergelaten gegevens te kunnen control-alt-deleten. Maar vooral controle op hoe bedrijven hun zelflerende algoritmes een grote rode knop, een control-alt-delete meegeven.

Waarschijnlijk is het onmogelijk te controleren, maar dat is precies waar het om gaat. We’re building machines that we can’t control. We moeten het kunnen stoppen. Geef ons een control-alt-delete. Geen noodknop, geen goedkeuring, geen Profit.

Like deze Facebook page. Ons cadeau voor de mensheid.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jeroen Bulk RA is is parttime financieel directeur bij diverse bedrijven in het mkb.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.