Opinie

Accountant, durf je kwetsbaarheid te tonen

Het is best een spannende tijd om voorzitter te zijn van de accountancypraktijk van PwC. Kritische rapporten van de AFM en de Monitoring Commissie Accountancy houden ons bezig.

Ik merkte dat de wijze van aankondiging van de Commissie Toekomst Accountancysector door minister Hoekstra – tijdens de Accountantsdag afgelopen november – mij raakte. Volgens hem boekt de sector onvoldoende voortgang bij de noodzakelijke verbeteringen. En zijn we ons – ook in 2019 – nog onvoldoende bewust van ons publieke belang. De minister heeft de commissie gevraagd om in 2019 onderzoek te doen naar en te adviseren over de vraag hoe de kwaliteit van wettelijke controles duurzaam verbeterd kan worden. Uitdagende tijden dus. Voor mij, maar eigenlijk voor ons allemaal.

Tegelijkertijd merk ik aan mezelf dat het ons scherp houdt om kritisch te blijven reflecteren. Die reflectie heeft mij ook gesterkt in mijn gevoel dat we echt op de goede weg zijn. Daarbij is het van belang niet alleen gefocust te zijn op het recht houden van onze rug en de inhoud van onze boodschap, maar juist ook oog te hebben voor wat er in de maatschappij gebeurt, bij onze collega’s en onze cliënten. Het publieke belang centraal stellen, maar daarbij ook verbinding maken met onze stakeholders; het maakt ons werk relevanter én leuker.

‘Zachte’ competenties

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een goed moment om nog eens stil te staan bij de toegevoegde waarde van vrouwen in onze sector. Goede communicatie, empathie, inlevingsvermogen:. het zijn competenties die vaak worden toegeschreven aan vrouwen. “Vrouwen hebben over het algemeen wat meer empatisch vermogen dan mannen”, las ik afgelopen zaterdag in Het Financieele Dagblad. Uit eigen ervaring weet ik dat het in ons werk een belangrijke competentie is. Het maakt het makkelijker om de (noodzakelijke) boodschap over te brengen en de relatie te behouden, wanneer we met een cliënt het gesprek aangaan over datgene wat wij zien. Op die manier kijk je gezamenlijk kritisch naar fouten en verbetermogelijkheden. En dat is in het publieke belang.

Betere balans nodig

Diversiteit en inclusie staat hoog bij ons op de agenda. Vanuit de overtuiging dat we met die diversiteit meer creativiteit en vooral ook meer kwaliteit kunnen realiseren. Zijn we al waar we willen zijn? Nee, zeker niet. We zetten stappen maar we zijn ambitieus. Meer vrouwen in alle lagen van de organisatie, meer vrouwen in de top. En datzelfde geldt ook voor collega’s met een niet-westerse achtergrond. Om samen tot betere oplossingen voor onze klanten te komen. Daarbij is het belangrijk om elkaar vertrouwen te geven en aan te moedigen in jezelf te geloven. Empowerment, dat wil ik mijn collega’s meegeven. Er op vertrouwen dat je goed genoeg bent en mag zijn wie je bent.

Verandering ingezet

Onze sector is in beweging, het publieke belang van ons vak staat voorop en leren staat prominent op de agenda. Om te leren moet je je kwetsbaar durven op te stellen. Door niet alleen te vertellen over wat er goed gaat, maar ook over wat beter kan. Of waar je misschien een fout hebt gemaakt. Die lastige onderwerpen bespreekbaar maken, die kwetsbaarheid tonen, dat gaat steeds beter. We leren. Als organisatie en als sector.

Sinds 1 juli 2018 ben ik dus voorzitter van de accountancypraktijk van PwC. Vind ik dat spannend? Natuurlijk. Ook. Maar ik hoop vooral dat ik iets toe kan voegen. Als vrouw en als mens.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Agnes Koops-Aukes is sinds 1 juli 2018 als lid van de raad van bestuur van PwC Nederland verantwoordelijk voor de assurancepraktijk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.