Opinie

Beentjes omhoog

Busy season is nog volop aan de gang, tig-urige werkweken en immer gerade aus. Dus wat zeg je ervan, een mooi moment om eens met de beentjes omhoog te gaan?

Op drukke momenten is het makkelijk om op de automatische piloot door te gaan. Veel gedaan, nog veel te doen. "Druk, druk, druk", is het antwoord wanneer je vraagt hoe het gaat. Allicht fatsoenlijker dan Hermans "opzij, opzij, opzij", maar een handige manier om in het leven te staan is het niet. Juist in tijden van drukte is het goed om even achterover te leunen en te bedenken of we wel het goede aan het doen zijn. We kunnen met zijn allen heel druk de ladder opklimmen, maar als die niet tegen de goede muur staat is het toch wat zonde van alle inspanningen.

Effectief persoonlijk leiderschap

In de drukte van alledag besteden we onze tijd vaak aan de belangrijke en meest dringende taken. Covey noemde dit in zijn 'Seven habits' de kwadrant I-taken, van de in totaal vier kwadranten. Dit zijn de urgente problemen, deadlines, op te leveren rapportages. Typisch busy season, niet? Deze zaken zijn niet voor niets belangrijk en dringend, dus we besteden hier een groot deel van onze tijd aan.

Waar we echter te weinig tijd aan besteden zijn de belangrijke maar niet dringende taken (kwadrant II). En juist deze zijn volgens Covey het summum van effectief persoonlijk leiderschap. Dit zijn de taken die ons leven positief zouden beïnvloeden wanneer we hier meer tijd aan besteden. Denk hierbij aan het onderhouden van goede relaties, het stellen van lange termijndoelen en preventief handelen. Dit zijn de taken die leiden tot visie, balans en perspectief. Prachtig vooruitzicht, niet? En, laten we ons niet beperken tot het werk, privé gaat deze vlieger ook op.

Kwadrant III en IV kunnen overigens dringend of niet zijn, belangrijk zijn ze nooit. Laten we die gemakshalve maar vergeten.

Uit de praktijk

Dat het even achterover leunen en bedenken wat we echt belangrijk vinden (kwadrant II) zich uitbetaalt, blijkt ook uit de praktijk. Zo hoorde ik over een controleteam dat het afgelopen jaar met een kleiner team en minder uren een betere controle heeft uitgevoerd dan de voorgaande jaren. Het verschil ten opzichte van de voorgaande jaren was dat de partner voorafgaand aan de controle bewust uitgebreider tijd heeft geïnvesteerd in zijn team en de samenwerking, waaruit dus een betere controle volgde.

Academisch ook helemaal goed

Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan blijkt ook uit onderzoek dat het goed is om bewust tijd te reserveren voor de belangrijke, maar niet meest dringende zaken. In het genoemde onderzoek (nog niet gepubliceerd) kregen twee groepen een controletaak. Beide groepen kregen evenveel uren beschikbaar, alleen voor één van deze groepen was een bepaald aantal uren gereserveerd voor professional skepticism. En wat blijkt, ook al hebben beide groepen in totaal evenveel uur besteed: de groep die specifiek tijd gereserveerd had voor professional skepticism presteerde beter.

Nu denkt de kritische lezer misschien: "Professional skepiticism is toch altijd dringend?" Dit onderzoek laat zien dat wanneer er niet bewust tijd voor wordt gereserveerd, deze toch verdrongen wordt door andere (op dat moment) ‘meer dringende’ taken.

Dus dan weten we wat ons vanmiddag te doen staat. Even achterover leunen en met de benen omhoog.

Toegift: laatste hoorde ik van een beroepsgenoot dat hij op het strand van Curaçao blijkbaar op de beste ideeën komt... Just saying.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 101 22 Spelregels debat

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.